Meghalt Laurent de Brunhoff, a Babar-könyvek egyik írója

2024. március 25. – 15:06

Másolás

Vágólapra másolva

98 éves korában elhunyt Laurent de Brunhoff, a „Babar, az elefánt” könyvsorozat egyik vezető illusztrátora és írója.

Élete során a francia és amerikai állampolgár de Brunhoff több mint 40 könyvet jelentetett meg, amelyekben Babar szerepelt.

Az első öt Babar-kötet szerzője Laurent de Brunhoff édesapja, Jean de Brunhoff volt. A történet eredeti forrása viszont az édesanyja, Cécile de Brunhoff volt, aki az általa kitalált esti mesék főszereplőjének alkotta meg Babart.

„A bátyám és én imádtuk a történetet. Elmentünk apám stúdiójába, és elmeséltük neki. Nekiállt összeállítani egy könyvet belőle. Az első könyv után írt egy másikat, aztán még egyet és még egyet. Azt hiszem, egyszerűen felfedezte önmagát” – mondta később de Brunhoff, aki 12 éves volt, amikor elvesztette a tuberkulózisban szenvedő apját. A Jean de Brunhoff által jegyzett utolsó két kötet már posztumusz jelent meg, ezeknek borítóját pedig már a tizenéves fia tervezte meg.

A korai kötetekben a zöld ruhás Babar a dzsungelből Párizsba utazik, miután elveszti édesanyját, később pedig az elefántok királyává koronázzák. Az apja halála utáni évtizedekben Laurent de Brunhoff új karaktereket és sztoriszálakat vezetett be a történetbe, azután pedig világhírűvé vált a sorozat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!