Meghalt Bacsó Béla Széchenyi-díjas esztéta

2024. március 17. – 10:28

Meghalt Bacsó Béla Széchenyi-díjas esztéta
Fotó: Stekovics Gáspár

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton, 71 éves korában meghalt Bacsó Béla Széchenyi-díjas esztéta, egyetemi tanár, az ELTE BTK Esztétika Tanszékének korábbi vezetője. Halálhírét lánya, Bacsó Bori jelentette be.

Janisch Attila filmrendező a Facebookon megemlékezésében azt írta az esztétáról: „Béla volt (és marad) a legcsodálatosabb, legegyenesebb, legméltóságosabb ember, akit a barátunknak tudhattunk. A jellem, a műveltség és a tudás bevehetetlen és megtörhetetlen hegymagasa volt Bacsó Béla. Az emberi minőség egy minőség nélküli korban. Barátja, Magyar Bálint egy szép és igaz mondattal emlékezett rá: »Szabadon élt a becsület börtönébe zárva.« Igaz. De igaz megfordítva is: A becsület szabadságával élt minden cselekedetével, mondatával ezt képviselve a becstelenségek börtönében”.

Bacsó Béla 1952-ben született Budapesten. Felsőfokú tanulmányokat az ELTE magyar-esztétika-népművelés szakán végzett. Pályakezdő éveit a Magyar Színházi Intézetben töltötte, ahonnan politikai okokból elbocsátották. Később az ELTE Esztétika Tanszékére került, ahol 2005 óta egyetemi tanári beosztásban dolgozott.

1992-ben lett a filozófiai tudományok kandidátusa, majd 2001-ben az MTA doktora. 2003-ban habilitált. 1997-ben Széchenyi professzori ösztöndíjban és a Soros Alapítvány alkotói díjában részesült. Közben a Janus Pannonius Tudományegyetem (a mai Pécsi Tudományegyetem) frissen megalapított Esztétika Tanszékét is vezette 1995-től 1997-ig. 2000–2010 közt az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet igazgatójaként működött, 1997-től hosszú időn át az ELTE Esztétika Tanszékének tanszékvezetője volt. Tíz önálló szakkönyv, több mint 130 tanulmány, kritika, cikk szerzője, több kötet és folyóirat szerkesztője, fordítója volt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!