A német kulturális örökség részei lettek a technós bulik

2024. március 15. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

A német kulturális minisztérium és az UNESCO felvette a berlini technószcénát az ország szellemi örökségeinek listájára – írja a Deutsche Welle. Az indoklás szerint azért, mert a bulik nagymértékben hozzájárultak a város kulturális identitásának kialakulásához.

A berlini klubokat képviselő Clubcommision szerint ez egy újabb mérföldkő amita producerek, művészek, klubok és szervezők együtt értek el. Abban bíznak, hogy a döntés segít majd abban, hogy mások is meglássák az értéket a technószcénában, és így biztosíthatják a fennmaradását – amit nagyban veszélyeztetett a koronavírus-járvány.

A szellemi kulturális örökséghez azok a kulturális kifejezési formák tartoznak, amik egyértelműen kötődnek az emberi kreativitáshoz és tradícióhoz, és amiket egyik generáció a másiknak ad át, miközben a kifejezési forma folyamatosan változik, alkalmazkodik a kor adottságaihoz.

Ilyenek például mohácsi busójárás, a magyar táncházak, a matyó népművészet, a Kodály-módszer, a lipicai lovak tenyésztése, a tradícionális szír üvegfújás vagy az olasz operaéneklés.

A berlini technószcéna az országos listára került fel, így aktivisták tovább dolgoznak azon, hogy az UNESCO nagy kulturális örökség-listájára is felkerüljön. Az országos listára került most még a

  • Finsterwalde éneklés;
  • Kirchseeon Perchtenlauf, egy bajorországi busójárás szerű felvonulás;
  • Schwälmer Weißstickerei gobeli varrási stílus;
  • viezi cider;
  • a szászországi hegymászás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!