Meghalt Ficsku Pál író

2024. március 15. – 13:15

Meghalt Ficsku Pál író
Fotó: Kis Norbert / Litera

Másolás

Vágólapra másolva

Ötvenhét éves korában elhunyt Ficsku Pál (eredeti nevén: Gyulai Csaba) író, szerkesztő, közölte a Litera.

Ficsku Pál Debrecenben született 1967-ben, egyetemi tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetemen kezdte el 1986-ban, és 1997-ben fejezte be a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Írásai megjelennek az Élet és Irodalomban, az Alföldben, a Mozgó Világban és a Törökfürdőben. Volt az Új Holnap főszerkesztője, dolgozott restaurátorsegédként, írt filmforgatókönyvet, volt a Nyugat című tévéműsor szerkesztője és egyetemi óraadó tanár is.

Öt önálló kötetet publikált, legismertebb könyve 2006-ban jelent meg Gyerekgyár címmel, amiben ikergyermekei születésének történetét írta meg.Írásait lefordították többek között német, angol, francia, olasz, lengyel, cseh, szlovák, bolgár, szerb, szlovén és norvég nyelvre.

Az általa alapított Pufi Pressz kiadó saját könyvén túl többek között Kéri Piroska, Nagy Atilla Kristóf, Bozsik Péter és Bereményi Géza műveit jelentette meg.

A Szépírók Társasága oldalán közli a filmeket, amelyekben dolgozott, vagy amelyek a művei alapján készültek: Gipszben (rendezte Szekeres Károly, BBS); Hét rongy (rendezte: Sós Mária, MTV); Szortírozott levelek (rendezte Kovács Ágnes – később Cannes-i nagydíjas, BBS); Zöld az Isten (rendező Paczolai Béla – rendezés alatt); Babakeringő (rendező Szekeres Károly – rendezés alatt); Aranyos öregek (rendező Sós Mária MTV), illetve a műveiből készült rádiójátékokat: Az ellopott kódex titka (Péterfy Gergellyel együtt, rendezte Hegyi Árpád Jutocsa, Magyar Rádió 1997); Magzatbuli (rendezte Sulténszky László, Magyar Rádió, 2007).

1992-ben az Örkény István novellapályázat 2. díját nyerte el, 2004-ben Szabó Lőrinc-díjat kapott, és neki ítélték a Mozgó Világ nívódíját. Volt Soros- (1996) és Móricz-ösztöndíjas (1997).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!