Perelni akarják Banksyt, kénytelen lehet felfedni a kilétét

2024. március 10. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

Két műgyűjtő úgy döntött, hogy jogi lépéseket tesz az álnéven alkotó Banksy cége, a Pest Control ellen, mert a graffitiművész nem hajlandó megerősíteni egy híres képének hitelességét. A szóban forgó képen Banksy II. Erzsébet egyik híres képét ültette át majomalakba. Nicky Katz és Ray Howse négy évig próbálta meg hitelesítetni a képet, de most elvesztették türelmüket, és szerződésszegés miatt pert indítanak, írja a The Guardian.

A műgyűjtők a Pest Control weboldalával példálóznak, amelyen az áll, hogy a cég „festményekre, nyomatokra, szobrokra és egyéb kreativitási kísérletekre” eredetiségigazolást állít ki. A céget a művész 2008-ban hozta létre, miután a képeit imitáló hamis nyomatokat árultak az interneten. A hitelesítési tanúsítvány elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki eladás során a maximális árat kapja a művészeti alkotásokért.

Banksy valódi kiléte évtizedek óta rejtély, bár többen gondolják, hogy sikerült leleplezniük, ki rejtőzik a művésznév mögött. A Massive Attack Robert Del Naját, Jamie Hewlettet a Gorillazból és Neil Buchanant már mind meggyanúsították azzal, hogy ő festi a graffitiket.

2003-ban a BBC készített egy interjút, amiben a művész elárulta: a keresztneve Robbie. Ha a műgyűjtők tényleg bírósághoz fordulnak, rákényszerülhet, hogy felfedje a kilétét.

Katz és Howse négy éve próbálják sikertelenül hitelesíttetni a Majomkirálynő néven futó printet, amit 2020-ban vásároltak 30 ezer fontért, vagyis majdnem 14 millió forintért. A Majomkirálynőből 150 eredeti készült, ezt a példányt egy azóta elhunyt Banksy-gyűjtőtől vették meg.

A műgyűjtők szerint a print, ha eredeti, 55-75 ezer fontot is érhet, de egyelőre patthelyzetben vannak, a Pest Control ugyanis nem válaszol nekik évek óta. Befizették az 50 fontot, ami a hitelesítéshez szükséges, de a cég se pozitív, se negatív választ nem adott még nekik – egyszerűen nem válaszol. Úgy gondolják, hogy az egyetlen megoldás jogi útra terelni a dolgot, és szerződésszegésért beperelni a Pest Controlt.

John Brandler, a graffitiművészet egyik vezető szakkereskedője szerint a print egy igazi Banksy, és a hitelesítés késedelme tiszta piaci manipuláció, mert Banksy csak bizonyos személyek számára hitelesíti a saját munkáit. A hitelesítés nélkül pedig a print, hiába eredeti, a töredékét éri a maximálisan elérhető árnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!