Zöld utat kapott a Nobel-díjas Krausz Ferencről szóló portréfilm, sorozatot kap a férfi vízilabda-válogatott

2024. március 8. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Filmintézet televíziós produkciók gyártására szavazott meg támogatásokat, köztük Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus életét és munkásságát, valamint az 1956-os szabadságharcos, Wittner Mária életét bemutató dokumentumfilmekre – derül ki a Nemzeti Filmintézet közleményéből.

Prof. Dr. Krausz Ferencről dramatizált dokumentumfilm készül majd. A Kiss Gábor István által rendezett egész estés alkotás „bemutatja a tudós életét és munkásságát, rávilágítva kutatásainak mindennapi életünkre is hatást gyakorló jelentőségére”. A filmet a Szupermodern Stúdió Kft. gyártja, a filmintézettől 151,9 millió forintot kaptak a projekt megvalósítására.

A nagy sikerű A nemzet aranyai című dokumentumfilm után sorozat is készül a 2000 és 2008 között egymás után három olimpiai aranyérmet szerző magyar férfi vízilabda-válogatottról. A sorozat marad a dokumentumfilm alkotóinak kezében, Zákonyi S. Tamás és Elek Ottó rendezi, 198,5 millió forintos támogatásból.

200 nap címmel dokumentumfilm készül Wittner Máriáról is. Ezt Koltay Gábor rendezi. „A közelmúltban elhunyt, példaértékű közéleti tevékenységet folytató Corvin-közi forradalmárt előbb halálra, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték 1956-ban, a róla szóló alkotás a siralomházban töltött napjait dolgozza fel, felidézve a forradalom eseményeit”. 60 milliót szavazott meg a produkcióra a filmintézet.

De jutott 35 millió arra is, hogy Eperjes Károly az Isten háza némán is beszél, út a mennyekbe című alkotásban „az ember és a Teremtő közötti párbeszéd helyreállításának kísérletén keresztül az élő Istennek” járjon utána.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!