Orosz filmmel párban adták le az ukrán rendező dokumentumfilmjét a budapesti filmfesztiválon

2024. február 12. – 11:36

Orosz filmmel párban adták le az ukrán rendező dokumentumfilmjét a budapesti filmfesztiválon
Jelenetfotó az Itt vagy? című filmből – Forrás: BIDF

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába kérte már egy hónappal a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon bemutatott ukrán film, a háború miatt egymástól elszakadt nővérekről szóló Itt vagy? rendezője a fesztiválszervezőket, hogy ne egy orosz filmmel egy blokkba tegyék az övét, a szervezők a kérése ellenére a Kiáltvány a gyerekekért – Manifesto c. orosz fulm elé tették be a filmjét.

„Úgy tűnik, mintha elfelejtenék, hogy Oroszország, nem először a történelemben, birodalmi ambícióival eltelve megtámadta Ukrajnát. A két film közös vetítése egyszerűen tiszteletlenség mindannyiunkkal, minden ukrán kollégámmal szemben, azokkal, akik a túlélésért harcolnak” – idézte a 444.hu Zlata Veresniak ukrán rendezőt.

A rendező szerint az ukrán nézőknek az orosz film miatt újra kellett élniük a háborús traumákat. A Manifestóról a 444.hu azt írta: kifejezetten rendszerkritikus film, rendezője névtelenül készítette el. A lap beszélt a BIDF igazgatójával, aki azt mondta, nem hisz a kollektív bűnösségben, ha másképp döntenének, csak azért tennék, hogy elkerüljék az igazságtalan cirkuszt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!