Elutasította az igazságügyi miniszter a jogdíjak inflációkövető emelését, bírósághoz fordulnak a művészeket képviselő szervezetek

2024. január 24. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Öt művészeket és kiadókat tömörítő közös jogkezelő egyesület közel negyven perben támadja meg bíróságon az igazságügyi miniszter határozatait, amelyekkel az összes jogdíjra nézve elutasította a 2024-es inflációs értékkövetést – derül ki az Artisjus közleményéből.

A kereseteket a zenei és irodalmi szerzőket, zeneműkiadókat képviselő Artisjus, az előadóművészeket képviselő Előadóművészi Jogvédő Iroda, a filmszerzőket és filmelőállítókat képviselő Filmjus, a vizuális művészeket képviselő Hungart, és a hangfelvétel-előállítókat képviselő MAHASZ adta be.

A kérelem szerint a jogkezelők mind eljárási, mind tartalmi szempontból megfelelően előkészített díjszabásokat nyújtottak be, ezért azok miniszteri elutasítása jogsérelmet okoz.

Mi történt?

A közös jogkezelők a jogszabály szerint évente nyújtanak be új jogdíjközleményt, amelyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) előtt zajló jóváhagyási eljárásban a kultúráért felelős miniszter, valamint a jelentős felhasználók és felhasználói érdekképviseletek véleményezésével kell megvédeniük. Végül a formális jóváhagyásról az igazságügyi miniszter dönt.

A folyamat 2023 őszén lezajlott, a jogdíjfizetők nem tiltakoztak, és a kulturális tárca és az SZTNH is jóváhagyási javaslattal terjesztette elő a díjszabásokat az igazságügyi miniszternek. Aki elutasította azokat. A jogkezelők szerint ezzel több tízezer hazai művészt sodort nehéz anyagi helyzetbe.

Az elutasítás okaként a miniszter az inflációkövető emelés nem megfelelő indoklását jelölte meg.

A művészeket képviselő jogkezelők szerint viszont a díjszabásokat szabályszerűen állították össze, ahhoz minden olyan iratot, indokolást csatoltak, amelyet a jogszabályok megkövetelnek.

„A miniszter a jogdíjak inflációkövetésére a korábbinál részletesebb indokolást kért számon elutasítása egyetlen indokaként, annak ellenére, hogy a közös jogkezelők a miniszter 15 éve következetesen alkalmazott jogértelmezésének megfelelően jártak el az iratok összeállításakor, és az infláció mértékéről és annak következményeiről a miniszter hivatalból tudott már a díjszabás benyújtását megelőzően” – áll a közleményben.

A jogkezelők beadványa szerint a miniszter hibát vétett, amikor a díjszabásokat visszautasította, az inflációs korrekció megtagadása sérti a tulajdonra és a művészeti élet szabadságára vonatkozó alkotmányos jogokat is, veszélyeztetve a zenei és irodalmi szerzők, előadók, vizuális művészek, filmszerzők megélhetését, valamint a hangfelvétel- és filmelőállítók, könyv- és zeneműkiadók bevételeit.

Emellett a jogkezelők azt is sérelmezik, hogy az eljárásban nem kaptak lehetőséget álláspontjuk kifejtésére, így nem tudták a művészeket védő érveiket előadni sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!