Meghalt a nő, akinek a világ egyik leghíresebb csókját köszönhetjük

2024. január 4. – 07:37

Meghalt a nő, akinek a világ egyik leghíresebb csókját köszönhetjük
Françoise Bornet 2005-ben Párizsban az őt híressé tevő fényképpel és a férjével, aki nem azonos a képen szereplő férfival – Fotó: Joel Saget / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

93 éves korában meghalt Françoise Bornet, aki Robert Doisneau 1950-es Csók az Hôtel de Ville-nél című fényképén szerepelt – írja a BBC.

A kép közel harminc évvel a keletkezése után lett igazán ismert, amikor egy archívumot lapozgatva rábukkant egy éles szemű kereskedelmi ügynök. Az újrafelfedezett és forgalomba hozott kép a nyolcvanas években hatalmas sikert aratott, és világszerte fiatalok millióinak a falán jelent meg poszteren. Ekkor derült ki az is, hogy a látszattal ellentétben a kép nem egy spontán szenvedélyes csókot kapott el a párizsi forgatagban, hanem megrendezett volt. Ez mondjuk a sikerén mit sem csorbított.

A sikerrel együtt jártak a szerencsevadászok is, párok ezrei állították, hogy ők szerepelnek a híres fényképen. Néhányan jogi lépéseket is tettek, hogy részesüljenek a fénykép után járó szerzői jogdíjakból, de a bíróság sorra elkaszálta a kérelmeket.

A vitát végül Bornet zárta le, aki a kép körüli felhajtást látva előállt a történetével, és elmesélte, hogy Doisneau szólította le őt és szintén színészhallgató barátját, Jacques Carteaud-t az utcán, miután látta őket csókolózni, és kérte őket, hogy ismételjék meg a kedvéért még egyszer. A fotós egyébként éppen azért járta a város utcáit, hogy a Life magazin számára készítsen képeket a „párizsi szerelemről”.

A párnak egy kis pénzt is fizetett a részvételért, Bornet pedig megkapta tőle a fénykép eredeti, aláírt példányát – végül ennek a segítségével tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy ő szerepel a képen.

Bornet a fényképpel a kép keletkezési helyének közelében 2005-ben – Fotó: Eric Feferberg / AFP
Bornet a fényképpel a kép keletkezési helyének közelében 2005-ben – Fotó: Eric Feferberg / AFP

Sajnos a szenvedélyes párizsi szerelem nem mindig tart örökké, Bornet és Carteaud sem egymásnak lett rendelve, nem sokkal a fénykép elkészülte után szakítottak. A nő később filmes karriert futott be Franciaországban.

Az eredeti, Doisneau által szignózott fénykép másolatáért Bornet egy árverésen 150 ezer eurót, azaz nagyjából 57 millió forintot kapott.

Doisneau 1994-ben halt meg, Carteaud 2006-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!