Pogány Judit a nemzet színésze lett

2023. december 15. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

Pogány Juditot választották maguk közé a nemzet színészei pénteken, derül ki a Nemzeti Színház hivatalos Facebook-oldaláról. A Kossuth- és Jászai Mar-díjas színészt a Nemzet Színészei cím tizenegy birtokosa választotta meg a novemberben meghalt Csomós Mari helyére.

Pogány Judit érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, pályafutását segédszínészként a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte, miután az országos Ki mit tud?-on bekerült a döntőbe, és felfigyelt rá a teátrum vezetése. 1978-tól két évig tagja volt a Nemzeti Színháznak. 1994-től szabadúszóként dolgozott, fellépett a József Attila Színházban és a Katonában is, majd 2004-ben az Örkény Színházhoz szerződött, aminek azóta is a tagja.

Film- és szinkronszínészként is dolgozott, játszott többek között az Eldorádóban, A legényanyában és a Zimmer Feriben, és ő adta a hangját Vuknak is.

A Nemzet Színésze címet „a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért” kaphatja meg az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki meghal, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

A nemzet színészei jelenleg:

Bodrogi Gyula, Király Levente, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa, Udvaros Dorottya, Benedek Miklós és most már Pogány Judit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!