Megvan Mácsai Pál utódja az Örkény élén

2023. december 14. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen pályázatot adtak be az Örkény Színház igazgatói pozíciójára, Gáspár Máté lesz az Örkény új igazgatója, írja a 24.hu a Fővárosi Közgyűlés előterjesztése alapján.

Gáspárt 6 igen, 0 nem és egy tartózkodás mellett támogatta a szakmai bizottság, így biztossá vált, hogy ő kerül az Örkény élére 2025. március 1-től 2030. február 28-ig. Gáspár korábban a Krétakör ügyvezetője volt, tanított a korábbi SZFE-n, a Veszprémi Egyetemen és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen is.

Pár hónapja derült ki, hogy Mácsai szakmai okokból felhagyna az Örkény vezetésével, és másfél év múlva átadná a színházat másnak: Mácsai is Gáspár Mátét nézte ki utódjául. Mácsai korábban úgy fogalmazott, hogy az a helyes, ha olyanok vezetnek színházat, akiknek a most és a holnap az anyanyelvük. Mint mondta, egy menedzserszemléletű direktornak kell vezetnie a színházat: „Egy színház jelenét a jövő írószereivel kell rajzolni. Ahhoz másik generációra van szükség. Nem helyes, hogy máig a legfiatalabb színházigazgatók egyike vagyok Budapesten” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!