49 milliárd forintnyi dollárért vették meg Picasso szeretőjéről készült mesterművét

2023. november 9. – 13:07

49 milliárd forintnyi dollárért vették meg Picasso szeretőjéről készült mesterművét
A Femme a la Montre a Sotheby's aukcióján, New Yorkban Fotó: Ben Kellerman / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

139 millió dollárért, vagyis 49 milliárd forintért kelt el Picasso fiatal szeretőjét ábrázoló remekműve egy árverésen, ezzel ez lett a festő második, árverésen valaha eladott legértékesebb műve lett, írja a CNN. A Femme à la montre (Nő karórával) című 1932-es olajfestmény a New York-i Sotheby's kétnapos rendezvényének középpontjában állt, Emily Fisher Landau filantróp magángyűjteményének eladásán.

A 130 x 96,5 centiméteres portrén Marie-Thérèse Walter, Pablo Picasso szeretője, aranymúzsája szerepel, a festmény spanyol művész pályafutásának egyik legtermékenyebb évéből származik, amelyről a párizsi Musée Picasso és a londoni Tate Modern 2018-ban egy egész kiállítást rendezett.

A Sotheby's szeptemberben jelentette be, hogy elárverezik a képet, Julian Dawes művészeti vezető akkor azt mondta róla, hogy a kép minden szempontból mestermű.

Picasso 1927-ben találkozott először Walterrel Párizsban, a lány akkor 17 éves volt, a festő pedig Olga Hohlova orosz-ukrán balett táncos férje volt. Picasso sokáig titkolta, hogy szerelmes lett a lányba, aztán a viszonyukat is titkolták, de aztán Walter miatt vált el. A művész 1932 augusztusában festette a „Femme à la montre” című képet, nem sokkal azután, hogy a párizsi Galerie Georges Petit-ben tartott retrospektív kiállítás véget ért.

A Sotheby's szerint „úgy tűnik, hogy a viszonyával kapcsolatos titkolózástól való megszabadulás érzése ömlött ki erre a rendkívüli vászonra, amelyen teljes festői szabadságot ad az újonnan megtalált szabadságnak, erős alapszínekkel és gyönyörű formákkal áztatja el a képet, miközben gondosan ügyel minden apró részletre, és olyan kompozíciót hoz létre, amely egyszerre intenzíven összetett és mélyen harmonikus”. Picasso 1973-ban, Walter pedig 1977-ben halt meg.

A festmény egyike annak a mintegy 120 festménynek, amely az idén 102 éves korában meghalt Fisher Landau, világhírű kortárs műgyűjtő gyűjteményéből származik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!