Hat év után ismét magyar művész a Rising Starsban

2023. november 6. – 15:55

Hat év után ismét magyar művész a Rising Starsban
Fotó: Pályi Zsófi / MüPa

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa illusztris koncerttermeit összefogó ECHO minden szezonban rendez egy hangversenysorozatot, ahol tehetséges fiatalok kapnak fellépési lehetőséget. Minden terem kiválasztja a saját művészét és delegálja a többi helyszínre. A hétvégén a Müpában láthatjuk az idei szezon kiválasztottjait.

1995 óta létezik az ECHO, tagjai között olyan hangversenytermekkel, mint az amszterdami Concertgebouw, a barcelonai L'Auditori, a bécsi Konzerthaus, az Elbphilharmonie vagy akár a londoni Barbican. Az együttműködés talán leglátványosabb eleme a Rising Stars koncertsorozat, ahol fiatal tehetségek lépnek színpadra, végigjárva a programban résztvevő koncerthelyszínek javát. Hat év után a sorozatban újra magyar művészt hallhat Európa, Pusker Júliát, akit a Művészetek Palotája delegált, és akivel nemrég hosszabb interjút is készítettünk.

November 10-e és 12-e között öt produkció érkezik Budapestre:
10-én Sean Shibe gitárművész nyitja a sort, őt a Barbican ajánlása révén válogatták be a programba. Harmincegy éves, műsorában helyet kapott egy Manuel de Falla kompozíció és egy kortárs mű is, az ünnepelt brit komponista, Thomas Adès darabja a Forgotten Dances. A koncertsorozat minden szezonjára rendel új műveket kortárs szerzőktől az ECHO, így minden koncerten bemutatnak egy ropogós, friss darabot.
11-én, 17.30-tól Mathis Kaspar Stier fagottművész lép fel, a Kölner Philharmonie és az Elbphilharmonie képviseletében. A sokoldalú tehetség Julius Schepansky harmonikás kíséretében barokk(!) darabok mellett egy izlandi szerző, María Huld Markan Sigfúsdóttir kompozícióját is előadja majd. 20 órától a Müpa művésze, Pusker Júlia lép a Müpa Színház deszkáira, programjában Bartók rapszódián és Ysaÿe szonátáján túl Debussy hegedű-zongora szonátája hangzik fel, míg a kortárs bemutató Èric Tanguy három szólódarabja lesz. Zongorán közreműködik Christia Hudziy. A hegedűirodalom igazi csemegéit élvezheti, aki ellátogat a koncertre.

12-én, a zárónapot a brüsszeli BOZAR által ajánlott együttes, a Sonoro Quartet indítja, 17.30-tól Mozart és Bartók művek hangzanak el, illetve Annelies van Parys, Tsunami című darabja, ami a kortárs részt illeti. Az utolsó produkció pedig igazi csemege lesz, A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonáját Sebastian Heindl szólaltatja meg, műsorán Moritz Eggert: Orck című műve szerepel, majd Murnau 1922-es, legendás némafilmjére, a Nosferatu képkockáira improvizál a lipcsei orgonista. A koncert 20 órakor kezdődik és várhatóan feledhetetlen élmény lesz majd.

Nagyszerű három nap vár tehát az újdonságra nyitott közönségre, Európa egyik legjobb koncerthelyszínén. A programról további részleteket itt találhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!