Meghalt az a színész, aki szerepeivel kitárta Hollywood kapuit a feketék előtt

2023. október 25. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

81 évesen meghalt Richard Roundtree színész, akinek felbecsülhetetlen szerepe volt abban, hogy a hollywoodi filmipar elkezdte alkalmazni az afroamerikai színészeket.

„Munkássága és karrierje fordulópontot jelentett” – írta róla megemlékezésében menedzsere, Patrick McKinn, aki egyben a halálhírt is közölte.

Roundtree 1971-ben John Shaft nyomozót alakította egy akcióthrillerben, ami kasszasikerré vált abban az időben. A film félmillió dolláros költségvetésből készült, és 12 millió dollárt hozott, amivel az MGM stúdiót is visszarántotta a csőd széléről. A színész 28 éves volt akkor, és ez a főszerep megváltoztatta az életét, mert addig csak kisebb alakításaival hívta fel magára a figyelmet.

Richard Roundtree John Shaft nyomozó szerepében – Fotó: Metro Goldwyn Mayer / Shaft Productions / AFP
Richard Roundtree John Shaft nyomozó szerepében – Fotó: Metro Goldwyn Mayer / Shaft Productions / AFP

A film sikerén felbuzdulva jött a folytatás, még két részt forgattak belőle. Shaft és a nagy zsákmány, valamint a Shaft Afrikában címmel. 1973-ban pedig a CBS megpróbált tévésorozatot forgatni belőle, de ez csak néhány epizódot élt meg. A színész nem is örült neki.

2000-ben újra John Shaftet alakíthatta a rebootban, Samuel L. Jackson volt az unokaöccse, őt szintén John Shaftnek hívták és szintén nyomozó volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!