Mundruczó Kornél szerint minden oldalon nagyon sok igazság van, empátia kellene a közeledéshez

2023. október 11. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

„Valahogy hátra kellene lépni kettőt, és elkezdeni beszélni egymással. Képtelenség ebben a »ti és mi« viszonylatban élni, és országot vagy gazdaságot és kultúrát építeni. Viszont minden cinizmusa és agressziója ellenére a jobboldalon néha több kortárs gondolatot látok, mint a baloldalon” – fogalmazott a Hvg.hu-nak adott interjújában a Berlinben élő színház- és filmrendező, Mundruczó Kornél, akinek cége, a Proton Cinema támogatta elkészülésében Reisz Gábor Velencében díjazott filmjét, a Magyarázat mindenre-t.

Mundruczó a lapnak elmondta, hogy már ő sem pályázik egy ideje, mert nem akar odamenni egy újabb pofonért. „Az elmúlt években egy jó pár ötletet meséltem állandó produceremnek, Petrányi Viktóriának, mire azt mondta: meg se próbáljunk pályázni, óriási munka beadni a papírokat, valamint pénzbe kerül, de úgyse megy át!” – magyarázta a rendező, aki azt sem látja, mi kell ahhoz, hogy támogassanak egy ötletet vagy egy forgatókönyvet, de szerinte lehet, hogy azt már meg sem szeretné csinálni. „Az etikai szempontjaim szerint önmagában sérti a művészet szabadságát, hogy elkezdem a gondolkodásomat kontrollálni és úgy deformálni, hogy mi felelhet meg az államnak, mi kaphat pénzt, ezzel ismerem el, legalizálom ezt a rendszert” – mondta.

Beszélt arról is, hogy nehéz volt külföldön újrakezdeni, mert igenis vannak kulturális távolságok, és sok mindent befolyásol önmagában a nyelv is, a történelmi hagyományok is. „Szóval nem igazán működik, ha valaki odamegy a magyar művészetével, és azt mondja, úgy jó, ahogy ő csinálja, és mindenki hülye, ha ezt nem látja. Magyarországon viszont van egy rettenetes, talán az iskolában kapott, félelemből létező egoizmus, hogy majd mi megtanítjuk a másikat… Ezt nem a mostani hatalom hozta be, korábban is létezett, az utóbbi években csak extrémizálódik.”

Mundruczó Kornél kitért arra is, hogy szerinte a jobboldal sokszor „kortársabb választ tud adni egy történelmi korszakra, meg tudja találni azokat az embereket, akikkel adott esetben a baloldal elvesztette a kapcsolatot”, a rendező ezt tartja a legfájóbbnak. Az ellenzéki oldalt így jellemezte: „Hiába látok az ellenzéki oldalon nagyon sok jófajta ideológiát, igaz morális tartalmat, de sajnos 20. századi módon válaszolnak 21. századi problémákra. A magas labdákat sem tudják leütni. Sokszor mutatnak szervezetlen, kapkodó és széteső tendenciákat. Bölcsesség, stratégiai gondolkodás vagy legalább egészséges ravaszság sem jellemezi jelenleg sajnos a pártokat. Elég reménytelennek látom ennek a kifutását.”

Úgy véli, minden oldalon nagyon sok igazság van, és az empátia közelebb vezetné a két oldalt egymáshoz. „Egyébként sem lehet nyerni megértés nélkül. A fiatalokban egyre inkább benne van, hogy egy nemzet vagyunk, nagyon sok igazsággal, és hogy újra találkozni kéne. A fiatalokban van a jövő” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!