Lemondott a Pesti Magyar Színház igazgatója

2023. október 7. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Pesti Magyar Színház pénteken a rendkívüli társulati ülésük után tett közzé egy posztot a Facebook-oldalán, amiből az derül ki, hogy lemondott a színház igazgatója, Zalán János, miután elvállalt egy „megtisztelő felkérést” a kultúra területén belül.

A Zalán János aláírásával megjelent levélben az szerepel, hogy nem először találták meg új ajánlattal, azonban idáig mindig a színház mellett döntött, amit 2015 óta vezet. Azonban most olyan felkérést kapott, amivel új szintre tudja emelni azt a munkát, amit évek óta végez.

Mint írja, „a Pesti Magyar Színházban betöltött pozícióm és az új felkérésem között ugyanakkor összeférhetetlenség merült fel. 2024. február 1-jével már az új feladatra koncentrálok, melyről hamarosan részletes tájékoztatást adok.” Zalán János a lemondással együtt visszavonta a színház igazgatói posztra kiírt pályázatát is.

Az 57 éves Zalán János egyetemi docens, Balázs Béla-díjas producer, színigazgató. Több, filmművészettel kapcsolatos cég ügyvezető igazgatója, tulajdonosa, közreműködője, média és kommunikáció témaköri egyetemi megbízott előadó. 2013 és 2015 decembere között Nemzeti Kulturális Alap Színház- és Táncművészeti Kollégiumának vezetője. 2018. augusztus 30-ától az újjáalakult Színházművészeti Bizottság elnöke. 2020. október 1-től 2022-ig a Színház- és Filmművészeti Egyetem megbízott oktatási rektorhelyettese volt.

A Hvg.hu azt írja, hogy Zalán lemondásával szinte egyidőben más érdekes esemény is történt, ugyanis az utolsó pillanatban érvénytelennek nyilvánították Halasi Dániel rendező pályázatát is. Mint Halasi a lapnak elmondta, az indoklás szerint nem tartották megfelelőnek a szakmai gyakorlat igazolását, bár a pályázati kiírásban nem szerepel ilyen kötelezettség, Halasi pedig, amikor személyesen leadta a pályázatát, jegyzőkönyvet kapott arról, hogy minden dokumentumot hiánytalanul leadott. Az emailben azt is jelezték számára, hogy hiánypótlásnak helye nincs.

Mindezzel pedig előnybe került a kormány által modellváltásra kényszerített SZFE-n osztályt vezető, az Újszínházban is főrendezői pozíciót betöltő Nagy Viktor rendező, aki a sajtóhírek szerint Eperjes Károllyal együtt adott be pályázatot a színház élére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!