Európai díjat nyert a magyar lottónyertesekről szóló dokumentumfilm

2023. szeptember 29. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című dokumentumfilmje nyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a Heart of Europe nemzetközi televíziós fesztiválon, Varsóban, közölték az alkotók.

A fesztiválon a lengyel, cseh, szlovák, szlovén, magyar, észt, litván, lett, horvát, szerb, román, bolgár, ukrán, grúz és litván közszolgálati televíziók által készített legjobb játékfilmeket, sorozatokat, dokumentumfilmeket, valamint szórakoztató, gyermek- és ifjúsági műsorokat mutatják be.

Andraschek László 2013 októberében nyerte meg a skandináv lottó főnyereményét. Magyarországon nagyon ritka, hogy a lottónyerteseket névről ismerjünk, ezért is kereste meg őket Kálmán Mátyás azzal, hogy szeretné bemutatni egy dokumentumfilmben, mi történik valakivel, aki egyik napról a másikra ennyi pénzt nyer. De hamar kiderült, hogy László és felesége, Anikó sorsában nem az lesz a legérdekesebb, hogy pontosan mi is történik a pénzzel. Kálmán Mátyás több mint négy éven át követte az Andraschek házaspár életét, az ebből készült dokumentumfilmet pedig a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, a BIDF-en mutatták be. Cikkünk a filmről itt olvasható>>>

A film a Horvát Televízió (HRT) és a Pleganje Snova koprodukciójában, a Horvát Filmalap (HAVC) támogatásával készült, mert a filmtervet az MTVA nem támogatta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!