Nácik által ellopott Schiele-műveket ad vissza az Egyesült Államok az örökösöknek

2023. szeptember 21. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok visszaadta a híres osztrák expresszionista festő, Egon Schiele hét műalkotását egy zsidó kabarészínész örököseinek, aki a művek tulajdonosa volt, mielőtt a nácik 1941-ben megölték, írja a Euronews. Fritz Grünbaum osztrák zsidó kabarészínész élete során több mint 400 darab műkincset halmozott fel, köztük osztrák expresszionista Egon Schiele 81 vázlatát és festményét, de ezeket a nácik elvették tőle.

Grünbaum színész és zeneszerző is volt, a színpadot a náci rezsim kritizálására használta, 1938-ban letartóztatták, és a dachaui koncentrációs táborba küldték, ahol három évvel később meghalt. Azóta sem tudni, hogy hová vitték a nácik Grünbaum műgyűjteményének nagy részét, bár körülbelül a negyede kikerült a nemzetközi piacra egy svájci műkereskedőn keresztül az 1950-es években.

Fotó: District Attorney of New York
Fotó: District Attorney of New York

Grünbaum örökösei több mint 20 éve próbálják visszaszerezni az elvett műkincseket, mostanra hét festményt kaptak vissza, ezek összértéke 9,5 millió dollár (3,5 milliárd forint), köztük van az Önarckép (1910), a Prostituált (1912), és feleségének, Edithnek a portréja (1915) is. A legértékesebb darabok viszont most kerülnek vissza hozzájuk, az egyik, az I love Anthitesis például egymilliárd forintot ér.

Grünbaum örökösei 2018-ban fordultak bírósághoz New York államban, hogy kiharcolják két Schiele-darab visszaszolgáltatását egy Richard Nagy nevű londoni gyűjtőtől. A bíró, Charles V. Ramos az ő javukra döntött, mondván, hogy nem valószínű, hogy Grünbaum önként adta oda a műtárgyakat, amikor Dachauban fogva tartották.

Az örökösök ezután a manhattani kerületi ügyész elé terjesztették az ügyet, hogy kiderüljön, vajon a New York-i törvények értelmében lopott tulajdonnak számítanak-e más, egykor Grünbaum tulajdonában lévő Schiele-művek is. Az ügyészek ezután göngyölítették fel, hogyan került a hét darab New Yorkon keresztül különböző gyűjteményekbe.

Amikor a darabokat kiállító New York-i múzeumok, a Museum of Modern Art (MoMA) és a Morgan Library és Museum, és a kaliforniai Santa Barbara Museum of Art megtudták, hogy a művek lopottak, önként átadták azokat az ügyészségnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!