Rangos listán került be a top 10-be a Budapesti Fesztiválzenekar

2023. szeptember 13. – 18:30

Rangos listán került be a top 10-be a Budapesti Fesztiválzenekar
Fotó: Marco Borggreve / BFZ

Másolás

Vágólapra másolva

A Bachtrack klasszikus zenei portál a legfontosabb európai és amerikai napilapok zenekritikusait kérte fel egy tízes lista felállítására, melyen a Budapesti Fesztiválzenekar nyolcadik, Fischer Iván karmester pedig a hatodik helyen szerepel.

2015-ben készült a Bachtrack klasszikus zenei portál megbízásából az első ilyen ranglista, a második, nyolc év elteltével most született meg. A kritikusok egyöntetűen a Berlini Filharmonikusokat tartják a legjobb zenekarnak, míg vezetőjét, Kirill Petrenkót a legjobb zenekarvezetőnek. A tízes listára a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) mellett három amerikai, három német, egy brit, egy osztrák és egy holland került fel.

A listát elemző cikk szerint egy közép-európai tömb formálódik meg a világ legjobb zenekarai között, amelyhez a berlinieken kívül a Lipcsei Gewandhaus, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Bécsi Filharmonikusok és a BFZ tartozik. A portál szerint a budapestiek helyezése pozitív értelemben a leginkább meglepő fejlemény a listán, a zenekar messze „felülteljesít” helyzetéhez képest a nehézsúlyú versenytársak között. A zenekarok pénzügyi lehetőségeit nehéz összevetni, de iparági források szerint büdzséje alapján a Fesztiválzenekar nem férne be az első harmincba sem az amerikai együttesek között.

Érdekesség, hogy a listán szereplő zenekarok közül a BFZ a legfiatalabb, a maga 40 évével. (Százon belül is csak a bajorok vannak, a lipcseiek majdnem háromszáz éve léteznek.) Ami azt jelenti, hogy a Fischer Iván által vezetett együttes nagyon gyorsan elérte azt, hogy a szakma legolvasottabb és elismertebb kritikusai az első tízbe választották.

„A Bachtrack grémiuma egy jellegzetesen nyugat-európai és észak-amerikai hangsúlyú zenekritikusi közösség álláspontját fogalmazta meg, véleményük
voltaképpen a klasszikus zenekultúra hangja, és ez még inkább felértékeli az
elismerést” – mondja Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója.

„A Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Times, a La Stampa, az El Pais, a Le Figaro, a Die Presse, vagy a New Yorker zenekritikusai szakmai tapasztalataikra, koncertélményeikre, a BFZ-vel készült felvételekre alapozva döntöttek úgy, hogy rangos pozíciót jelölnek ki zenekarunknak a legjobbak között – akár amerikai, francia, olasz, vagy skandináv formációk előtt. Fischer Iván és a BFZ nemzetközi sikere természetesen szorosan összefügg, zeneigazgatónk helyezésében pedig bizonyára kifejezésre jut a más zenekarokkal, például a top10-ben szintén szereplő Concertgebouw-val végzett munkája is.”

Ami a díjakat és elismeréseket illeti, a BFZ folytatja közel másfél évtizedes menetelését. Tavaly a szakmai minősítés és közönségszavazás eredményeként az Év Zenekara díjával tüntette ki a Gramophone magazin.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!