Neofasisztának nevezte a Hollywood Reporter Orbán Viktort

2023. szeptember 2. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatták Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjét, amely saját finanszírozásból és a Szlovák Audovizuális Alap támogatásával készült. A Hollywood Reporter hosszú kritikát írt a filmről, amelyben Orbán Viktort neofasiszta miniszterelnöknek nevezi.

„A beszédes forgatókönyv, amely egy középiskolás diák és családja közötti vitát járja körül a diák szóbeli záróvizsgája során ejtett tanári megjegyzés miatt, számos utalást tesz Magyarország történelmének és aktuálpolitikai színterének eseményeire és személyeire – amelyek többsége az ország neofasiszta miniszterelnökén, Orbán Viktoron kívül ismeretlen lesz a Közép-Európán kívüli nézőknek” – írja a kritikus.

A kritika alapvetően pozitív, és azt is megjegyzi, hogy a filmben bemutatott alapvető konfliktusok nemzedékek között és különösen a bal- és jobboldali polgárok között mindenhol azonnal ismerősek lesznek a nézők számára, különösen olyan helyeken, mint az Egyesült Államok, Brazília, Olaszország vagy Izrael, ahol erős a politikai polarizáció.

Orbán még egyszer szóba kerül a cikkben, amikor az inspirációról ír: Reisz elmondása szerint a film elkészítését az ihlette, ahogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemet elfoglalta az autokrata Orbán-rezsim.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!