46 éves korában meghalt Szandai Mátyás világhírű jazznagybőgős

2023. augusztus 29. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

Tragikus hirtelenséggel meghalt Szandai Mátyás jazzbőgős, adta hírül a Magyar Jazz Szövetség a Facebook-oldalán. Mint írták, „Szandai Mátyás többek között a Dresch Quartet oszlopos tagja volt, majd számtalan hazai és nemzetközi együttműködésben vett részt, már sok éve Párizsban élt és alkotott. A hírt édesapja közölte a szakmával”.

Szandai Mátyás – Fotó: Steve Thorne / Redferns / Getty Images
Szandai Mátyás – Fotó: Steve Thorne / Redferns / Getty Images

A Fidelio cikke szerint a 46 éves zenész Szandai Mátyás 1977-ben született Balassagyarmaton. Tizenhat évesen kezdett különböző jazz-zenekarokban játszani, majd 2004-ben diplomázott a Zeneakadémián, Járdányi Gergely növendékeként. Tagja volt a Czirják Csaba Quartetnek, a Tűzkő Csaba Szeptettnek, valamint a Balázs Elemér Groupnak. 1996-tól a Dresch Mihály Quartetben muzsikált, és dolgozott a Bacsó Kristóf Quartettel, a Tóth Viktor Tercett-tel, a Szabó Dániel Trióval, az Oláh Kálmán Szextett-tel és a Dés András Trióval.

Szandainak a hazai jazzszakma krémje mellett olyan neves külföldi művészekkel is volt lehetősége játszani, mint Archie Shepp, David Murray, Herbie Mann, Chico Freeman, Rosario Giuliani, Charlie Mariano, Hamid Drake, William Parker, Rob Brown, Kurt Rosenwinkel, Gerard Presencer, Chris Potter, Flavio Boltro vagy Zbigniew Namislowski. Különféle együttesekkel turnézott Amerikában, Indiában, illetve Európa szinte összes országában fellépett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!