Meghalt Medvigy Gábor, Tarr Béla kedvenc operatőre

2023. augusztus 28. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Megrendülve tudatjuk, hogy szeretett barátunk, kollégánk, egyesületünk alapító tagja, Medvigy Gábor augusztus 27-én, 66 éves korában elhunyt” – közölte a HCA – Magyar Filmoperatőrök Egyesülete a Facebook-oldalán.

Mint írják, a Balázs Béla-díjas, Érdemes művészt a magyar filmkritikusok négyszer is az év operatőrének választottak. Medvigy Gábor Tarr Béla három világhírű alkotását is (Kárhozat, Sátántangó, Werckmeister harmóniák) fényképezte, de az ő nevéhez fűződik a Töredék vagy a Dolina is. Medvigy Gábor Tarr Bélán kívül többször is együtt dolgozott olyan nagynevű rendezőkkel, mint Kamondi Zoltán, Makk Károly, Janisch Attila és Jeles András.

Fotó: Lumiere Filmiskola
Fotó: Lumiere Filmiskola

Az 1957-ben született operatőr 1979-ben tett fényképész vizsgát, majd a Mafilmnél dolgozott. 1983–1986 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt operatőr szakon Koltai Lajos osztályában, majd 2001-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr tanára lett.

Az utóbbi években a Budapesti Metropolitan Egyetemen, a Lumiere Filmiskolában és a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen tanított.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!