Vidnyánszky Attila visszautasította, hogy díjazzák a Nemzeti Színház darabját

2023. augusztus 23. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levélben reagált a Színházi Kritikusok Céhe arra, hogy Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója visszautasította a Nemzeti Színház Színikritikusok díjára való idei jelölését. Pontosabban nem is a saját, hanem a meghívott művészek jelölését utasította vissza: a Numen / For Use díszlettervező csapatáét és Ivana Jonke díszlettervezőét, akik a Nemzeti Don Juan című előadásának díszletét tervezték.

Vidnyánszky elutasító levelében azt írta: meglepődött azon, hogy a Nemzeti Színház egyik produkciójának alkotói is a jelöltek között szerepelnek, hiszen a színikritikusokat összefogó egyesület vezetőjével, Tompa Andreával már közölte, hogy a Színházi Kritikusok Céhe jelölési eljárását hosszú évek óta szakmaiatlannak és politikailag motiváltnak tartja, és „semmilyen módon nem áll szándékában legitimálni ezt az ideológia szándékot”.

A színikritikusok erre reagálva azt fogalmazták meg, hogy „a szavazás folyamata a szuverén kritikusok egyéni ízlésén alapszik, ezért semmilyen körülmények között nem áll módunkban visszavonni a Numen / For Use és Ivana Jonke jelölését. Nem lehetséges megmásítani, hogy a színikritikusok az évad mely teljesítményét tartják a leginkább kiemelkedőnek, akkor sem lenne az, ha maguk a jelöltek kérnének minket erre.”

Nem ez az első összetűzés Vidnyánszky és a Tompa Andrea vezette szervezet között. A színházigazgató már 2018-ban is politikai elfogultsággal vádolta őket, ezért is kérte azt, hogy az általa rendezett Bánk bán helyett egy másik produkció szerepeljen a legjobb előadás jelöltjei között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!