Egy tanár ellehetetlenítéséről szóló magyar filmet mutatnak be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon

2023. augusztus 3. – 18:46

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentették a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programját, a válogatás Discovery szekciójában – egyedüli magyar alkotásként – helyet kapott Moldovai Katalin első nagyjátékfilmje, az Elfogy a levegő.

Az Elfogy a levegő történetét megtörtént események inspirálták, írják a film közleményében. A film főszereplője, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló film ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

Moldovai Katalin erdélyi rendezőnő korábban azt mondta, hogy az Elfogy a levegő drámai történetével „a generációkon keresztül átívelő örökségünk mélyére kívánt hatolni, és felfedni azokat a mechanizmusokat, amelyek meghatározzák a jelenünket.” Az Elfogy a levegő november 2-től lesz látható országosan a hazai mozikban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!