Meghalt Jane Birkin brit-francia énekesnő

2023. július 16. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

76 éves korában meghalt Jane Birkin, francia-brit színésznő – írja a BBC és több francia lap. A francia média szerint Birkint holtan találták párizsi otthonában. Menna Rawlings, a franciaországi brit nagykövet „a legfranciásabb brit művésznek” nevezte.

Jane Birkin Londonban született, David Birkin, a királyi haditengerészet parancsnoka és Judy Campbell színésznő lányaként. Bár Nagy-Britanniában nőtt fel, Birkin francia nyelven énekelve szerzett hírnevet, és az 1970-es években költözött oda. Nem sokkal később már Serge Gainsbourg zenésszel való szakmai és magánéleti kapcsolatáról volt ismert. Gainbourg több dalt is írt hozzá, illetve együtt is énekeltek duetteket. A párnak egy lánya született, Charlotte Gainsbourg, aki díjnyertes színésznő és énekesnő.

Jane Birkin lányával, Charlotte Gainsbourggal – Fotó: Marc Piasecki / 2021 Marc Piasecki
Jane Birkin lányával, Charlotte Gainsbourggal – Fotó: Marc Piasecki / 2021 Marc Piasecki

Birkin a hatvanas évek végén és a hetvenes években stílusikonnak számított. Modellként is dolgozott, a visszafogott eleganciájáról ismert. Ő inspirálta az Hermès francia márka Birkin kézitáskáját, ami az egyik legdrágább kézitáskák egyike, több millió forintba is kerülhet, és nem is vásárolhatja meg akárki a boltokban.

Emellett Birkin színészi munkái között olyan filmek szerepeltek, mint az 1966-os Nagyítás című film, a Gainsbourg által rendezett Szeretlek, én se, a Halál a Níluson (1978) és a Nyaraló Gyilkosok (1982).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!