Pompejiben megtalálhatták a pizza elődjét – csak éppen paradicsom és sajt nélkül

2023. június 27. – 20:27

Pompejiben megtalálhatták a pizza elődjét – csak éppen paradicsom és sajt nélkül
Fotó: PARCO ARCHEOLOGICO DI POMPEI PRESS OFFICE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már az ókori rómaiak is szerették a pizzát, csak kicsit máshogy, mint mi – legalábbis erre lehet következtetni a Pompejit kutató régészek tájékoztatásából, akik egy ókori ház romjai között akadtak egy korabeli lakomát ábrázoló freskóra, ami nagyon emlékeztet egy pizzára, csak éppen sajt és paradicsom nélkül, írja a Yahoo News.

A kétezer éves festmény egy ezüsttálat ábrázol, amelyen kerek lapos kenyér van, mellette friss és szárított gyümölcsök, például gránátalma és datolya, valamint egy vörösborral teli serleg. A régészek szerint a festményen látható lepénykenyeret valószínűleg a gyümölcsökkel fogyasztották együtt.

És bár a freskón ábrázolt étel technikailag nem tekinthető pizzának, mivel hiányoznak belőle a klasszikus összetevők, de az mégis „a modern étel távoli rokona lehet” – írták a régészeti park szakértői közleményükben.

Pompeji ókori római romváros Nápoly közelében, Campania olasz régióban. A régészek becslései szerint a város lakosságának 15-20 százaléka halt meg a 2000 évvel ezelőtti Vezúv vulkán kitörésekor, ami vastag hamu alá temetett mindent. A régészek még mindig igyekeznek a hamu alá temetett kincseket megtalálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!