Újra önálló kiállítása lesz Banksynek

2023. június 15. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét önálló kiállítása nyílik vasárnap Banksynek, a világhírű graffitiművésznek a glasgow-i Modern Művészeti Galériában. A pályafutását bemutató CUT & RUN című tárlat anyagát Banksy elmúlt 25 évben született alkotásaiból válogatták, írja az MTI.

Számos híres munkája, köztük az először 2004-ben a brightoni Prince Albert kocsma falán feltűnt Kissing Coopers is látható majd a kiállításon, ugyanis Banksy az eredeti sablonok felhasználásával új példányokat készített belőlük. A kiállításon a látogatók azt a folyamatot is megismerhetik, ahogy az alkotások készülnek.

A grafikus sohasem fedte fel kilétét, és még egyszer sem adott személyesen interjút, de úgy vélik, az ötvenes éveiben járhat, és Bristol környékéről származhat. Banksy a kiállítással kapcsolatban egy posztban azt írta: eredetileg azért őrizte meg a sablonokat, hogy bizonyítékai lehessenek rongálás esetére. Azonban mivel erre már nincs szükség, műalkotásokként állítja ki őket a galériában – fűzte hozzá. „Nem vagyok benne biztos, hogy melyik a nagyobb bűncselekmény” – írta önironikusan.

A kiállításon olyan makett is látható, amely pontosan bemutatja, hogyan sikerült Banksynek 2018-ban a londoni Sotheby's aukcióján feldarabolnia a Girl With Balloon című festményét.

Az egyik legismertebb brit graffitiművész tavaly ősszel Ukrajnában is járt, itt szedtük össze, hogy hol milyen képei tűntek fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!