Mehet, Safranek, és üdvözlöm a kedves feleségét! – nyolcvanéves a Macskafogó rendezője

2023. május 23. – 12:45

Mehet, Safranek, és üdvözlöm a kedves feleségét! – nyolcvanéves a Macskafogó rendezője
Ternovszky Béla pomázi otthonában 2022. április 14-én – Fotó: Cseke Csilla / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ma töltötte be nyolcvanadik életévét Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, minden idők egyik legsikeresebb magyar animációs filmje, a Macskafogó alkotója – írja az MTI.

Ternovszky egy 2022-ben készült interjúban így értékelte pályafutását:

„Egy életen át a hobbimnak élhettem. Tulajdonképpen végigröhögtem az egész életem. Nincs hiányérzetem, mindent megcsináltam, amit meg kellett csinálnom.”

A rajzfilmrendező tényleg „mindent megcsinált”, neki köszönhetjük a macska- és egértársadalom univerzális harcát feldolgozó bűnügyi rajzfilmvígjátékot, a Macskafogót, és azt, hogy nem nagyon van ma Magyarországon olyan, aki ne tudná, ki az a Grabowsky, Safranek, Mr. Teufel és a többiek, például Budy, Billy, Pissy, Cookie no és Lusta Dick.

Ternovszjky a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett festő szakon 1961-ben, akkor még képzőművészi ambíciókat is dédelgetett. Csaknem harminc évig, 1995-ig dolgozott a Pannónia Filmstúdió, majd Filmvállalat munkatársaként.

Társszerzője volt a nagy sikerű Mézga család televíziós rajzfilmsorozatnak és 1975 nagy sikerének, a Romhányi József és Nepp József társaságában létrehozott 26 részes Kérem a következőt! – közismertebb nevén dr. Bubó – című rajzfilmsorozatnak is. Vezető munkatársa volt az első magyar egész estés rajzjátékfilmnek, a Jankovics Marcell által rendezett János vitéznek.

Első egész estét betöltő rajzfilmjét, a Macskafogót 1986-ban mutatták be, s az év legnépszerűbb animációs filmje lett, Magyarországon négy és fél millióan nézték meg. A filmet a kritika kezdetben fanyalogva fogadta, ennek ellenére hatalmas siker lett, 2018-ban a digitálisan felújított változata is mozikba került.

A Macskafogó karaktereit ábrázoló Színes Város falfestmény a VIII. kerületi Szigony utcában – Fotó: Róka László / MTI
A Macskafogó karaktereit ábrázoló Színes Város falfestmény a VIII. kerületi Szigony utcában – Fotó: Róka László / MTI

A Macskafogó évtizedek múlva is korosztálytól függetlenül ismert és kedvelt, az Egyesült Államokban és a volt Szovjetunióban is nagy sikerrel vetítették, társasjáték és képregény készült belőle, színpadi változatát 2011-ben Szegeden, egy újabbat 2019-ben a budapesti József Attila Színházban mutatták be, Budapesten söröző is üzemel ezen a néven. Folytatása is készült, 2007-ben mutatták be a Grabowsky újabb kalandjait elmesélő Macskafogó II. – A Sátán macskája című filmet, amely alig egy hónap alatt lépte át a kétszázezres nézőszámot, és 2008 legnézettebb magyar mozifilmje volt.

Nem véletlen a sikere: a rajzfilm tele van szerethető karakterekkel, fülbemászó dalokkal és szállóigévé vált gegekkel is. Olyanokkal, mint az alábbi, főnök és beosztott közötti szívélyes eszmecsere:

Ternovszky korábban egy interjúban azt mondta, hogy minden tapasztalat, amit addigi pályafutása során sikerült összeszednie, ebben a filmben csúcsosodott ki.

„Ha valaki egyszer már megmászta a Mount Everestet, akkor utána még meghághat újabb nyolcezres csúcsokat, de az egyszer már megmászatott, és e fölé már nem lehet menni. Ez nekem sem sikerült természetesen”.

A rendező munkásságát 1983-ban Balázs Béla-díjjal, 1987-ben érdemes művész kitüntetéssel ismerték el, 2015-ben a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjává választották. 2022-ben kapta meg a Kossuth-díjat „karikaturisztikus és groteszk humorral megformált művek, egyebek mellett a kultikus Macskafogó megalkotójaként a magyar animációs filmművészetet gazdagító pályafutása elismeréseként”. 2023-ban a Savaria Filmszemle életműdíjával tüntették ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!