Meghalt Lang Györgyi, a Pa-Dö-Dő énekese

2023. május 20. – 20:19

Meghalt Lang Györgyi, a Pa-Dö-Dő énekese
Fotó: Keleti Éva / MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

Elhunyt Lang Györgyi, a Pa-Dö-Dő énekese – írja a Bors. A hírt Falusi Mariann is megerősítette a Telexnek.

Lang Györgyi 1957. május 10-én született Szegeden. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1977-ben vették fel. 1981-től 1988-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, míg abban az évben Falusi Mariann-nal meg nem alakították a Pa-Dö-Dőt. A név a balett szaknyelvéből származik, a pas de deux fonetikus leírása. Ez a párban való táncot jelenti.

Először az Interpop Fesztiválon léptek fel 1988-ban, egy évvel később pedig már ki is adták az első albumukat, a Pa-Dö-Dő 1-et. Második albumukon szerepelt a Bye-Bye Szása című dal, ami a kivonuló szovjet katonáknak szólt, és hatalmas siker volt. Az egyik számukban szerepelt először Ganxsta Döglégy Zolee. Lang és Falusi éveken át koncerteztek együtt, több lemezük is megjelent, és évek óta saját műsoruk volt a Klubrádión. A május 17-i, szerdai adásra az eső miatt nem tudott elmenni, de a 10-ei itt visszahallgatható.

2021-ben megkapta a Terézváros Kultúrájáért Díjat, amiről a kerületiek jelölése alapján a képviselő-testület dönt, és azoknak adják át, akik szerintük a legtöbbet tették a kerület életéért, hírnevéért, egészségéért, kultúrájáért. Akkor meglepődött, pedig nem ez volt az első díj, amit pályája során kapott. 2014-ben Jótékonysági Díjat, 2018-ban pedig Radnóti Miklós antirasszista díjat vehetett át. Ezek azonban a civil oldalról jöttek. Lang 2021-ben úgy fogalmazott, hogy

„ezeket nem a hatalom adta szerencsére, hanem az emberek, ezért büszke is vagyok rájuk. Amikor Soproni Tamás polgármester telefonált, rögtön tudtam, hogy valamivel el vagyok maradva és letartóztatnak.”

Az énekesnőnél közel negyven éve, 28 éves korában diagnosztizáltak sclerosis multiplexet, és már évek óta kerekesszékkel közlekedett. 2021 végén sztrókot kapott, amiről azt mondta, hogy a beszédközpontja sérült, a jobb karja pedig lebénult. A Bors szerint otthonában, barátja és családja körében, álmában hunyt el.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!