Két évtizede nem vettek annyi kazettát a britek, mint 2022-ben

2023. április 19. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Közel két évtizedes kazettaeladási csúcsok dőltek meg az Egyesült Királyságban, számos előadó ugyanis ilyen hanghordozón is kiadta az albumát. A 2022-es kazettaeladások megugrásáért főleg az Arctic Monkeys, a Florence + The Machine és Harry Styles felelős – írja sajtóközleményében a BPI, a brit lemezkiadók és zenei cégek képviseleti szerve.

A retró formátum eladásai 2022-re már a tizedik egymást követő évben nőttek, és 2003 óta nem látott éves eladási számot értek el. Az év egyik legnépszerűbb albuma a Now That's What I Call Music című válogatáslemez volt.

Bár a kazetták eladásai továbbra is eléggé elmaradnak a bakelitlemezekétől – 2022-re az eladott kazetták száma 195 000-re nőtt –, a formátum jelentős szerepet játszik néhány vadonatúj albumkiadás értékesítésében.

2022-ben tíz alkalommal fordult elő, hogy a kazetták a heti Official Albums Chart listavezető albumeladásainak több mint 10 százalékát adták. Sőt, az is megesik, hogy néhány ilyen listavezető albumból több példányt adtak el kazettán, mint bakelitlemezen – ilyen volt például a Florence + The Machine Dance Fever és a 5 Seconds of Summer 5SOS5 című albuma.

Mindegyik album első heti eladásainak több mint egyötödét a kazetták tették ki. Néhány új album esetében a kazettás változat akkor került forgalomba, amikor a bakelit kiadás nem volt elérhető.

A kazetták felfutását nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem az Egyesült Államokban is tapasztalták, 2022-ben 28 százalékkal emelkedett az előző évihez képest az eladott kazetták száma, elérve így a 440 ezret, írta a Bloomberg.

A Vatera is épp nemrég készített statisztikát az eladott hanghordozókról Magyarországon: eszerint már nem a bakelitlemez, hanem a CD a legnépszerűbb formátum, ami teljesen ellentétes a globális trendekkel, mely a CD hanyatlását, és a bakelit előretörését mutatja. A kazettát eladásában nem látszik kiemelkedő mozgás 2019-hez képest: akkor 3603 kazetta cserélt gazdát a Vaterán, míg 2022-ben 3547.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!