Az alkoholizmusról és a leszokásról szól majd Till Attila készülő játékfilmje

2023. április 14. – 13:50

Másolás

Vágólapra másolva

Többször is próbálkozott, egyszer sem kapott támogatást a Nemzeti Filmintézettől Till Attila a következő filmjére, így végül meghúzott költségvetéssel, ahogy ő mondja, gyakorlatilag szerelemből, hivatalos állami intézményi támogatás nélkül készíti el az És mi van Tomival? című filmjét. Utoljára 2016-ban jelent meg filmje, a Tiszta szívvel. A mostani játékfilm terve, pontosabban maga a forgatás nem kapott nagy hájpot, csak Tilla Instagramjáról derült ki, ahol azt írta, elkezdték egy nagyjátékfilm forgatását.

A műsorvezető-rendező, aki csak néhány napja van üresjáratban, miután véget ért a TV2-n futó Sztárban sztár, a Telex megkeresésére azt mondta, hogy tizenhat forgatási nappal számolnak, ez szerinte elég lesz ahhoz, hogy a nagyjátékfilmet felvegyék. A fikciós történet egy korábban alkoholista szereplőről szól. „Arról szól, hogy a leszokás egy hosszú folyamat és azt mindig meg kell küzdeni” – magyarázta Till Attila. A filmet nem kifejezetten oktatási céllal írták, de azért prevenciós funkciót is szánnak neki.

„Az is nagy kérdés, hogy hogyan fogjuk forgalmazni, meg hogy hogyan kerül majd mozikba. Nyilván a nagy amerikai filmeknek már lefoglalják a helyeket, a művészmozik közönsége pedig eléggé szűk, így ezen még dolgozunk” – mondta a rendező.

Mivel pályázati pénzt nem kapnak, ezért mindenki „szinte ingyen”, szívességből, lelkesedésből dolgozik, de pénzt legalábbis nem itt keres. A produkciót a Saul fiát is jegyző Laookon Filmgroup menedzseli, ők gyártották egyébként a Tiszta szívvelt is. Részt vesz benne a rendező Till Attilán túl Ágh Márton látványtervező is, aki Tilla korábbi filmjeinek (Pánik, Tiszta szívvel) látványvilágát is tervezte már, és aki korábban többek között Mundruczó Kornéllal is gyakran dolgozott. Emellett Till Attila forgatáson készült fotóján feltűnik Stalter Judit és Fodor Judit is, ők a Laokoon producerei.

A forgatások heti három napban futnak, „mert mellette mindenki eljár pénzt keresni” is, fogalmazott a rendező-műsorvezető, aki érdekes kísérletként is tekint a néhány millió forintból készülő filmre. Mint mondta, kíváncsi rá, hogyan működik majd a film a nagy költségvetésű hazai alkotások mellett, befogadóak lesznek-e a nézők. Ő úgy látja, a magyar filmkészítésben egy nagy korszakváltás van éppen, és tudomása szerint most többen is készítenek kis költségvetésű játékfilmet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!