400 éves falfestményekre bukkantak egy angliai lakásban

2023. március 21. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Közel négyszáz éves falfestményekre bukkantak egy észak-angliai lakásban tavaly decemberben – írja a CNN.

A 29 éves Luke Budworth és barátnője épp a konyhájukat újíttatták fel, ezért ideiglenesen kiköltöztek a York történelmi belvárosában található egyszobás lakásukból. A férfit, aki kutatási adatelemzőként dolgozik a Leeds Egyetemen, egy nap felhívta a konyhafelújításon dolgozó egyik szakember, és azt kérdezte tőle:

„Tudja, hogy van itt egy festmény a falon?”

Budworth nem tudta, és már nem is láthatta, mert mire hazaért, a munkások már fel is szerelték a festményt eltakaró új konyhaszekrényeket.

Bár csalódott volt, gyanította, hogy a fal másik oldalán, a nappaliban lévő lambéria is rejtegethet valamit. A férfi a CNN-nek azt nyilatkozta, korábban azt gondolta, csövek lehetnek mögötte. Ezt a falrészt már ő maga bontotta le, és szerencséjére beigazolódott a gyanúja: rábukkant a falfestmény párjára.

Mindkét freskó nagyjából 2,5 méter hosszú és 1 méter magas, bár a tetejüket levágja a plafon. Budworth először azt gondolta, viktoriánus kori tapéta lehet, később azonban kiderült: sokkal régebbi, az 1600-as évekből származó festményekről van szó.

York óvárosát egy fal veszi körül, Budworth lakása, amelyet 2020 októberében vásárolt, ezen belül fekszik. A lakás, amely egy kávézó és egy jótékonysági könyvesbolt felett található, egy 1747-ben épült ház része. Az, hogy a falfestmény öregebb, mint maga a ház, annak köszönhető, hogy a 18. században egy régi ház megmaradt fala köré húzták fel az épületet.

A képek a Francis Quarles költő által 1635-ben írt Emblems című könyvből vett jeleneteket ábrázolnak: egy angyalt, amint egy ketrecbe zárt férfit húz maga után, és egy fehér szekéren ülő embert.

A festmények valamikor 1635 és 1700 körül keletkezhettek.

„Elképesztő volt belegondolni, hogy ez már a [1666-as] nagy londoni tűzvész meg minden más ideje előtt is itt lehetett” – nyilatkozta Budworth a Guardiannek.

A férfi felvette a kapcsolatot a Historic England nevű történelmi társasággal. A szervezet szakértője felmérte a műalkotást, részletes felvételeket készített róla, majd azt tanácsolta, az állagmegőrzés érdekében takarják le.

Bár a párnak egyelőre nincsenek meg a forrásai ahhoz, hogy befektessenek a feltárt fríz szakszerű konzerválásába, a Guardian szerint a Historic England segítségével befedték, és a képről készült nagy felbontású nyomattal takarták le. A másikat továbbra is a konyhaszekrény takarja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!