Meghalt Izrael legismertebb színésze, a Hegedűs a háztetőn legendás tejesembere

2023. március 9. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este tel-avivi otthonában meghalt Hajim Topol, Izrael legismertebb színésze, a Hegedűs a háztetőn legendás tejesembere – írja az MTI. Topol 1935 szeptemberében Tel-Aviv Florentin nevű, déli, szegényebb negyedében született, először katonai színész volt, aztán 1960-ban a Haifa Színház egyik alapítója volt, majd vezető színésze lett. Első filmszerepét Peter Frey I Like Mike című alkotásában játszotta 1960-ban, majd 1963-ban részt vett Menachem Golan Eldorado című produkciójában.

Később Izrael másik legendás művészével, Uri Zohárral megalakította a Bacal Jarok – Újhagyma – nevű szórakoztató zenekart és színtársulatot, melynek számos jelenetét Efrájim Kishont írta, és amellyel a hatvanas évek elején az országot járták. Ekkor született meg a csetlő-botló új bevándorló, Szalah Sabbati Izraelben különösen ismertté lett karaktere, melyből Kishonttal 1964-ben olyan sikeres filmet formáltak, hogy a mai napig az egyik legnépszerűbb és legjövedelmezőbb izraeli film, és ez volt az első izraeli film, amit Oscarra jelöltek, és két Golden Globe-díjat is elnyert: Topol lett az év felfedezettje, a film pedig a legjobb külföldi film.

Topol 1967-ben Londonba költözött, hogy eljátssza világszerte legismertebb szerepét, Tevjét, a tejesembert a Hegedűs a háztetőn című, a West Enden bemutatott musicalben. Aztán ennek filmváltozatában öt évvel később is ő alakította Tevjét, amiért szintén Golden Globe-ot kapott ‘71-ben, és még abban az évben jelölték a legjobb színésznek járó Oscar-díjra is. Tevjét több mint 3500 alkalommal játszotta el színpadon.

Néhány éve Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, amellyel sokáig sikeresen küzdött, továbbra is beszédeket mondott, részt vett alapítványainak munkájában, de később visszavonult a közélettől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!