Meghalt Wayne Shorter

2023. március 2. – 19:52

Meghalt Wayne Shorter
A Wayne Shorter kvartett fellépése a 2008-as Vitoria Jazz Festivalon – Fotó: Vincent West / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvankilenc éves korában meghalt Wayne Shorter amerikai jazzszaxofonos és zeneszerző, írja a New York Times. Egy Los Angeles-i kórházban érte a halál csütörtökön, okát nem közölték.

Több évtizedes pályafutása során kilenc Grammy-díjat kapott, ebből háromszor a legjobb instrumentális jazzelőadás kategóriában ítélték a legjobbnak, olvasható a zenész Wikipédia-oldalán.

Wayne Shorter Newarkban született, itt járt művészeti középiskolába, bár eleinte a képzőművészet jobban érdekelte, mint a zene. Rajzolt, festett, képregényt is készített. Apja bátorítására kezdett el szaxofonozni.

1959-ben beszállt Art Blakey Jazz Messengersébe, ahol zenészként, zeneszerzőként és művészeti vezetőként tevékenykedett öt évig.

Miles Davis már 1960-ban, John Coltrane távozása után felkérte Shortert, hogy csatlakozzon hozzá, de csak 1964-ben sikerült meggyőznie, hogy otthagyja Blakey-t. Így Herbie Hancock, Ron Carter, valamint Tony Williams mellett tagja lett Miles Davis második kvintettjének.

Az MTI felidézte: Shorter írta az együttes leghíresebb dalait, köztük az E.S.P.-t és a Nefertitit. Davis szerint ő volt a kreatív géniusz az együttesben, aki

„megértette, hogy a zenei szabadság azt jelenti: ismerni kell a szabályokat annak érdekében, hogy a kedvünkre alakíthassuk őket”.

Shorternek saját zenekara is volt, és olyan albumokat készített, mint a Juju, a Speak No Evil és az Adam's Apple. Utóbbin szerepelt a Footprints című legendás dal, amely később a jazz egyik alapműve lett.

1969-ben társalapítója volt a Weather Report nevű, fúziós jazzt játszó zenekarnak. Ekkoriban kezdett el a szopránszaxofonra összpontosítani. A zenekarhoz fűződik minden idők egyik legkelendőbb jazzlemeze, a Heavy Weather (1977).

2000-ben Shorter megalakította első állandó akusztikus együttesét Danilo Perez zongoristával, John Patitucci basszusgitárossal és Brian Blade dobossal. Együttműködésükből négy album született.

A zeneszerző Esperanza Spalding énekesnő-basszusgitárossal közösen írt egy operát is Iphigeneia címmel, amelyet 2021-ben mutattak be.

Méltatói szerint a modern jazz egyik legfontosabb alakja, játéka ezernyi színnel gazdagította az elmúlt ötven év zenei termését.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!