Meghalt Raquel Welch

2023. február 15. – 21:29

Meghalt Raquel Welch
Raquel Welch egy 2014-es Beverly Hills-i eseményen – Fotó: Kevork Djansezian / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvankét éves korában meghalt Raquel Welch Golden Globe-díjas amerikai színésznő, aki a hatvanas évek egyik szexszimbólumaként vált világszerte ismertté, írja a BBC. Hollywoodban őt tartják a modern akcióhősnők egyik megteremtőjének.

Menedzserének közlése szerint Welch rövid, súlyos betegség után halt meg szerda reggel.

Az MTI portréja szerint Jo Raquel Tejada néven született Chicagóban egy bolíviai űrmérnök és angol anya gyermekeként. Latin származását sokáig titkolta, csak az utóbbi években kezdett büszkén mesélni gyökereiről. A középiskola után ösztöndíjjal színi tanulmányokba kezdett a San Diegó-i egyetemen és feleségül ment középiskolai szerelméhez, James Welchhez, a négy évig tartó házasságból két gyermek született, Damon és Tahnee.

Válása után Dallasba, azután Los Angelesbe költözött, ahol modellként próbált érvényesülni, televíziós csatornák és filmstúdiók ajtaján kopogtatott. Menedzsere beszélte rá arra, hogy spanyolos családneve helyett férje nevét használja.

A CNN felidézte, hogy Raquel Welch karrierje a Hollywood Palace című varietéműsorban kezdődött, amelynek ő volt az egyik állandó arca, majd 1964-ben egy kisebb szerepet kapott a Roustabout című Elvis-filmben.

Első nagy sikerét a Fantasztikus utazás című sci-fiben aratta 1966-ban. Ugyanebben az évben forgatták vele az Egymillió évvel ezelőtt című filmet, amely meghozta a nagy áttörést. Az őskorban játszódó moziban az emberiség történetének első, bőrből készült bikinijében bukkant fel a tengerből. A filmmel kapcsolatban később azt mondta,

„élő bizonyítéka vagyok annak, hogy egy kép többet mond ezer szónál”,

és később sem bánta meg, hogy látványosságként alkalmazták.

Az 1974-es A három testőrben nyújtott alakításáért kapott Golden Globe-ot, tizenhárom évvel később pedig a Right to Die című drámában megformált szerepéért jelölték újra a díjra.

Hetvennél is több filmes és televíziós szereplése volt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!