Meghalt David Crosby, a The Byrds és a Crosby, Stills & Nash alapítótagja

2023. január 20. – 00:23

Meghalt David Crosby, a The Byrds és a Crosby, Stills & Nash alapítótagja
David Crosby a 62. Grammy-díj átadón 2020. január 26-án – Fotó: Valerie Macon/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

81 éves korában elhunyt David Crosby rockzenész, a The Byrds és a Crosby, Stills, Nash & Young alapító tagja, írja a BBC. Crosbyt mindkét együttes tagjaként beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Felesége a Variety-nek jelentette be, hogy a zenész hosszú betegség után családja körében hunyt el. „Öröksége tovább él legendás zenéjén keresztül” – olvasható a közleményben.

Crosby 1941. augusztus 14-én született Los Angelesben. 1964-ben csatlakozott a The Byrds nevű folk-rock együtteshez, aminek első slágere Bob Dylan Tambourine Man című dalának feldolgozása volt.

A Byrdsban eltöltött viharos időszak végén, 1967-ben kirúgták a zenekarból. Ezután alakították meg egyfajta szupergroupként Graham Nash-sel és Stephen Stills-szel a Crosby, Stills & Nash nevű formációt. Első koncertjüket trióként a legendás woodstocki fesztiválon adták 1969-ben.

Első albumuk rögtön nagy siker lett. 1969-ben csatlakozott hozzájuk Neil Young, akivel a woodstocki fesztiválon is szerepeltek, így innentől Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY) néven léptek fel. A zenekart a belső konfliktusok néhány év múlva szétszakították, de időnként újra összeálltak koncertekre.

A Crosby által írt slágerek közé tartoznak az Almost Cut My Hair és a Deja Vu című hippi himnuszok. Legutóbbi szólóalbuma, a For Free 2021-ben jelent meg.

Crosby többször került összetűzésbe az amerikai bűnüldöző szervekkel, 1982-ben kábítószerbirtoklás és fegyverhasználat vádjával tartóztatták le.

Brian Wilson, a Beach Boys énekese a Twitteren azt írta, megszakadt a szíve a hír hallatán, kollégája hihetetlen tehetség és csodálatos ember volt.

David Crosby Twitter-fiókján egy nappal a halálának bejelentése előtt az egyik poszt arról szólt, hogy szerinte az Eleanor Rigby a legjobb Beatles-dal egy esős napra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!