A gendersemlegesítés után egy női jelölt sincs a Brit Awards legjobb előadóművésznek járó díjára

2023. január 15. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

Egy női jelölt sincs idén a Brit Awards legjobb előadóművész kategóriában – írja a Telegraph cikke alapján a Hvg.hu. A díjátadón tavaly vonták össze a férfi és női kategóriákat, akkor Adele nyerte meg a legjobb előadóművésznek járó díjat.

A 2023-as mezőnybe Stormzy, Harry Styles, George Ezrá, Fred again és Central Cee került be. A legjobb album jelöltjei között már szerepel női előadó, a Wet Leg, a legjobb nemzetközi előadóművésznek járó díjra viszont Beyoncét, Lizzót és Taylor Swiftet is jelölték.

Stormzy a Fekete Párduc 2. londoni premierjén 2022. november 3-án – Fotó: Ray Tang / Anadolu Agency / AFP
Stormzy a Fekete Párduc 2. londoni premierjén 2022. november 3-án – Fotó: Ray Tang / Anadolu Agency / AFP

Tavaly az akkori kulturális miniszter, Nadine Dorries többször is kritizálta a díjátadó szervezőinek döntését. Pont attól tartott, hogy az összevonással valójában csökkennek a női előadók esélyei. A döntés támogatói (például Hugh Jackman) szerint azonban az összevonás azok számára is lehetőséget teremt, akik nem feltétlenül érzik úgy, hogy egyértelműen valamelyik besorolás alá tartoznának. Sam Smith például 2021-ben azért nem került be a jelöltek közé, mert nyilvánosságra hozta, hogy nembináris.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!