Azért halhatott meg Bruce Lee, mert túl sok vizet ivott egy új tanulmány szerint

2022. november 22. – 22:04

Másolás

Vágólapra másolva

A legendás harcművész és színész egy új tanulmány szerint azért hunyhatott el 32 éves korában, mert túl sok vizet ivott. Lee 1973-ban halt meg, az akkori hivatalos dokumentumok szerint agyi ödéma okozta halálát, írja a Vanity Fair.

Egy új tanulmány azonban azt állítja, Lee halálát az okozta, hogy túl sok vizet ivott: veséi pedig képtelenek voltak a felesleges víz kiválasztására. Spanyol vesespecialisták egy csoportja végzett tanulmányt, ezt a Clinical Kidney Journalban tették közzé. „Eddig nem ismert pontosan Bruce Lee halálának oka, de számos hipotézis létezik róla”, említik a kutatók: hozzátéve, ezek között szerepel gengsztermerénylet és hőguta is érvként.

A kutatók szerint Lee-nél több kockázati tényező is szerepelt, ami közrejátszhatott a hyponatraemia kialakulásában. A színész vérének alacsony volt a nátriumkoncentrációja, az állapotot pedig súlyosbította a marihuána, az alkoholfogyasztás, a különböző gyógyszerek bevitele és a „krónikus folyadékbevitel” is.

„Összefoglalva: Azt feltételezzük, hogy Bruce Lee a veseelégtelenség egyik specifikus formájában halt meg.”

- ehhez tartozott a túl sok víz fogyasztása a tanulmány szerint. Az állapot agyödémához és órákon belül halálhoz vezethet a kutatók szerint, „ha a túlzott vízbevitel nem párosul vízkiválasztással”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!