Új animációs filmmel jelentkezik a Nyócker! rendezője

2022. október 26. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

Új mozifilmmel jelentkezik Gauder Áron, a Nyócker! rendezője, aminek már az első előzetese is megjelent. A Kojot négy lelke című egész estés animációs film az indiánok varázslatos teremtéstörténetét meséli el a mitikus Kojot kalandjain keresztül. A film 2023. március 16-tól lesz látható a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

A film Bereményi Géza és Gauder Áron forgatókönyvéből készült, a producer Temple Réka, a rajzokat a rendező, Gauder Áron készítette, az animációs rendező Baumgartner Zsolt volt, a film zenéit autentikus indián dalokból állították össze.

„A film állatokkal benépesített, folyton alakuló világában az indiánok mitikus figurája, a bajkeverő Kojot harcát láthatjuk a harmóniára törekvő Teremtő Öreggel. Egy letűnt világ bölcsességét meséli el a film: bemutatja az indiánok gondolkodását és önzetlen kapcsolatát a természettel, és emlékeztet arra, hogy az emberiség előtt álló kihívások egyetemesek, és mindannyiunknak meg kell találnunk a helyünket a teremtmények
között, az élet nagy körforgásában.

A természethez és minden élőlényhez szorosan kötődő indián kultúra erkölcse és bölcsessége közel áll a modern környezetvédő és zöld mozgalmakhoz. A film ezt a gazdag, varázslatos és erőteljes tudást frissen és újszerűen kívánja vászonra vinni” – írja a Nemzeti Filmintézet közleményében.

A filmről bővebben ezen a honlapon lehet olvasni, a rendező, Gauder Áron pedig ebben az interjúban beszélt részletesen a film üzenetéről. „Ami a teremtéssel elkezdődött, az most veszélyben van. Ez nem egy lezárult történet. A film beleringat, hogy milyen szép a teremtés, aztán megmutatja, hogy ezt most tönkre fogjuk tenni” – mondta a beszélgetésben.

A Kojot négy lelke filmterve előtt Gauder Áron két rövidfilmet is készített indián mesék alapján, a Kojot és a Szikla, valamint a Kojot és a sápadtarcú jelentős nemzetközi fesztiválsikereket értek el, és számos díjat is nyertek, többek között Annecyban, az ottawai, a hirosimai, a Los Angeles-i és az Anima Mundi animációs fesztiválokon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!