A Nemzeti Filmintézet öt filmet ingyenesen hozzáférhetővé tett vasárnap estig

2022. október 20. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából öt filmet tesz
szabadon hozzáférhetővé csütörtöktől vasárnap estig a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio – írja a Filmintézet közleményében.

A Szerelmesfilm, a Szerencsés Dániel, a Szamárköhögés és a Napló apámnak, anyámnak a forradalom, illetve a leverését követő időszak személyes történeteiről és tragédiáiról szóló alkotások, míg az A berni követ című thriller egy 1958-ban megtörtént eseményt dolgoz fel.

Forrás: Nemzeti Filmintézet
Forrás: Nemzeti Filmintézet
  • Szerelmesfilm (1970): Oláh Jancsi az 1956-ban Franciaországba emigrált volt szerelméhez utazik, miközben a több mint tíz éve nem látott lánnyal kapcsolatos emlékképek és fantáziák keverednek fejében. A Halász Judit és Bálint András főszereplésével készült alkotásban a francia újhullám keveredik Szabó István egyedülálló mozgókép világával.
  • Szerencsés Dániel (1983): Szerencsés Dániel és barátja, Angeli Gyuri 1956 decemberében úgy döntenek, hogy elhagyják az országot. A nyugati határnál egy menekülőkkel telezsúfolt helységben várják az őket Ausztriába szállító teherautót, miközben azon gondolkodnak, jó döntést hoztak-e. Sándor Pál érzékeny filmje ’56-ról, amely a forradalom apropóján szól az örök kérdésről: menni vagy maradni?
  • Szamárköhögés (1986): 1956-ról a gyerekek szemén keresztül, Woody Allen-i humorral mesélve. A kultikus film középpontjában a forradalom napjai alatt lakásukba bezárkózó család áll, amelynek tagjai mind másként élik meg az eseményeket. A film főbb szerepeiben Törőcsik Mari, Garas Dezső és Hernádi Judit láthatók.
  • Napló apámnak, anyámnak (1990): János tevékenyen részt vesz az 1956-os októberi forradalom eseményeiben, míg Juli Moszkvában rekedt és csak novemberben térhet haza, amikor már elkezdődtek a letartóztatások. Mészáros Márta világhírű Napló-trilógiájának utolsó felvonása egyike a sorsfordító hetek legmegrázóbb krónikáinak.
  • A berni követ (2014): Két 1956-os emigráns fiatal bejut a berni magyar nagykövetségre, ahol fegyverrel arra kényszerítik a nagykövetet, hogy megszerezzék a követségi üzenetek titkosításához használt kódkönyvet. Az izgalmas thrillert valós események ihlették, a főszerepekben Kulka János, Kádas József és Szabó-Kimmel Tamás láthatók.

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján jelenleg közel 500 magyar film közül lehet válogatni, a havi előfizetési díj 1190 forint, de kölcsönözni is lehet filmeket, 990 forintért.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!