Árverésre bocsátják Piet Mondrian egyik legismertebb festményét

2022. október 7. – 10:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

November 14-én árverésre bocsátják Piet Mondrian holland festőművész egyik leghíresebb, Composition No. II. című képét. A festményért akár 50 millió dollárt (21,5 milliárd forintot) is fizethetnek majd a New York-i Sotheby's aukciósház közleménye szerint – írja a CNN.

A kék, piros, fehér és sárga négyzeteket ábrázoló műalkotást az aukciósház úgy hirdeti, mint „a művész egyik legjelentősebb és legértékesebb művét, amelyet valaha is kínáltak a piacon”. Az 1930-ban készült festményt legutóbb 1983-ban árverezték el.

„Piet Mondrian művei ritkán kerülnek árverésre, mivel sokuk a világ legrangosabb múzeumi gyűjteményeiben található” – mondta Julian Dawes, a Sotheby's amerikai impresszionista és modern művészeti részlegének vezetője csütörtökön.

A Sotherby's szerint az árverésre bocsátott festmény egyike annak a háromnak, amelyen a jobb felső sarokban domináns piros négyzet látható. A másik két műalkotás, amelyen ez a jellegzetesség megtalálható, kisebb méretű és múzeumi gyűjteményekben található.

„A Composition No. II megtestesít mindent, amit egy Mondriantól elvárhatunk – ez egy olyan korszakalkotó festmény, amely kulcsfontosságú a modern művészet fejlődése szempontjából, és a modern esztétika tartós vonzerejét jelképezi” – mondta Dawes.

Az 1872-ben született Mondrianra Pablo Picasso és Georges Braque korai kubista munkái is nagy hatással voltak. 1912 elején költözött Párizsba, ahol kísérletezni kezdett a valóság absztrakt és töredékes ábrázolásmódjával, míg el nem jutott a jellegzetes, „rácsos” stílusig, ami a védjegyévé vált. Mondrian egyedi geometrikus stílusa és modern megközelítése évekkel megelőzte az absztrakt művészet 1940-es és '50-es évekbeli felemelkedését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!