Meghalt Louise Fletcher, a Száll a kakukk fészkére nővérét játszó színésznő

2022. szeptember 24. – 08:01

Másolás

Vágólapra másolva

A 88 éves színésznő franciaországi otthonában halt meg pénteken. Louise Fletcher Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas színésznő volt: díjait ugyanazon alakításáért kapta, Fletcher játszotta ugyanis Mildred Ratched nővért az 1975-ös Száll a kakukk fészkérében. Fletcher alakításával Hollywood egyik legnagyobb gonoszkaraktereként írta be magát a filmtörténelembe.

Louise Fletcher a Száll a kakukk fészkére nővéreként – Fotó: Fantasy Films / AFP
Louise Fletcher a Száll a kakukk fészkére nővéreként – Fotó: Fantasy Films / AFP

A színésznő halálát családja jelentette be a Deadline-nak. A pontos okot nem határozták meg, annyit közöltek, hogy a színésznő álmában halt meg abban a házban, amelyet egy 300 éves parasztházból épített át. Korábban a családjának erről az épületről úgy fogalmazott: „nem hiszem el, hogy létrehoztam valamit, ami ennyire jelentőségteljes.”

Bár Fletcher örökre a Száll a kakukk fészkérében nyújtott alakításával volt összekötve, közel több mint 60 éven át színészkedett. A színésznő fiatalon került bele a filmiparba, aztán 1974-ig szünetet tartott karrierjében, megszületett ugyanis két fia a producer Jerry Bricktől. Visszatérte után egyből Oscart zsebelt be, később pedig játszott a Star Trekben, az Ördögűző 2-ben, a Szégyentelenekben. A Kisvárosi rejtélyekben és az Isteni sugallatban nyújtott vendégszerepléséért Emmy-re is jelölték.

Fletcher 1934-ben született Birminghamben siket szülők gyermekeként: Oscar-díjának átadóján épp emiatt jelbeszédet használt beszédében, ami az Oscar-gálák egyik legemlékezetesebb pillanata volt.

A Száll a kakukk fészkére 1975-ben azonnali kasszasiker volt, a kritikusok imádták. Az azévi szinte összes fontos Oscart besöpörte, a legjobb film, a legjobb forgatókönyv, a legjobb rendező, a legjobb férfi főszereplő és a legjobb női főszereplő kategóriáját is.

Az Oscar elnyerésével Fletcher lett a harmadik nő, aki egyetlen alakításáért kapta meg az Oscart, a Golden Globe-ot és a BAFTÁ-t is. Később Fletcher 1995-ben aztán a The New York Timesnak úgy nyilatkozott a díjról:

„Élvezni kell, csodálatosan boldoggá fog tenni egy éjszakára. De ne számítson rá senki, hogy ez bármit is jelent majd később a karrierjében.”

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!