A Várkert Bazárban bezár az első világháborús kiállítás

2022. szeptember 10. – 08:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még egy hétig lehet megnézni a Várkert Bazárban az Új világ született 1914-1922 című időszaki kiállítást, amely az első világháború centenáriuma alkalmából nyílt meg 2018 őszén – közölte a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány az MTI-vel.

A szeptember 18-ig nyitva tartó kiállítás három részből áll, és több mint kétezer négyzetméteren mutatja be az első világháború előzményeit, történéseit és következményeit. A látogatók három szinten, különleges installációkon, interaktív kiállítási elemeken, érintőképernyős eszközökön böngészhető információkon és kisfilmeken keresztül kapnak átfogó képet az első világháborúról. A tárlat főkurátora Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány főigazgatója.

A közlemény szerint a kiállítás szakított a győztesek, illetve a totalitárius diktatúrák által sulykolt hazugságokkal vagy féligazságokkal. Bemutatta, hogy a hamar világméretűvé váló összecsapásnak valójában nem volt egyetlen európai győztese sem, egész Európa belerokkant a háborúba, elveszítette vezető szerepét, az Egyesült Államok pedig megszerezte a világ feletti uralmat.

A kiállítás három részben mutatja be az első világháború történetét. A tárlat első része 2015 nyarán nyílt meg Európai testvérháború, a második szakasz pedig 2016 novemberében A háború urai alcímen. A kiállítás utolsó része, Új világ született elnevezéssel 2018 ősze óta látható.

A kiállítás különböző részeit megnyitásuk után számos kritika érte. Sokan elismerték a hazai múzeumoktól szokatlan, szuggesztív látványvilágát, a fortyogó-cuppogó iszappal és mocsárszaggal az érzékekre is ható kivitelezését, de bírálták a tárlat alapvetően nyugatellenességre építő narratíváját, fekete-fehérre leegyszerűsített világképét, vagy azt az egyoldalúságot, hogy csak a proletárdiktatúra negatív oldalát mutatja be, a jobboldali fehérterrort nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!