Kiállítják Jane Austen levelét, amiben saját Mr. Darcyjáról írt nővérének

2022. szeptember 8. – 12:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szerző otthonában állítják ki először azt a levelet, amit a fiatal Jane Austen írt Cassandra nevű nővérének, írja a Guardian.

A levélben arról ír, egy közelgő bálon találkozni fog az ír ügyvéddel, Tom Lefroyjal, akivel „még utoljára flörtölni fog”. Austen rajongói közül sokan úgy tartják, Lefroy inspirálhatta az író legismertebb karakterét, Mr. Darcyt.

A levél írásakor, 1796 januárjában, Austen mindössze húsz éves volt. A levélben a fiatal író egy közelgő bár miatti izgatottságáról ír testvérének, és megemlíti azokat az embereket, akikkel találkozni fog ott, köztük Tom Lefroyjal.

Amikor először említi a férfit, azt írja, „nem törődöm már vele”. Másnap viszont azzal fűzi tovább a levelet,

„Végre eljön a nap, amikor utoljára flörtölök Tom Lefroy-jal. Amikor ezt megkapod, már vége lesz – a könnyeim folynak, miközben írom ezt a levelet, a melankolikus gondolattól.”

Sophie Reynolds, a Jane Austen's House kurátora úgy fogalmazott, a levet „maga Lizzy Bennett is írhatta volna.”

Régóta folynak arról viták, hogy Lefroy – legalábbis részben – inspirálhatta a Büszkeség és balítéletből ismert Mr. Darcy karakterét. Jane és Tom 1795-ben találkoztak, és az író több, nővérének címzett levelében is megemlítette a férfit, akivel rendszeresen együtt jelentek meg bálokon. Bár kapcsolatuk jellege a mai napig homályos, és a férfi hivatalosan soha nem tett házassági ajánlatot az írónőnek, feltételezett románcuk sokakat megihletett. Többek között a Becoming Jane című, 2007-es film is az ő történetüket dolgozta fel. A filmben Anne Hathaway alakította Jane Austent, James McAvoy pedig Tom Lefroyt.

Lefroy, bár maga nem volt gazdag, végül tehetős nőt vett feleségül. Austen soha nem ment férjhez.

A levelet Austen egykori otthonában, állítják ki Lefroy portréja mellett a Jane Austen in Love című, csütörtökön megnyíló kiállítás keretében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!