Meghalt Steve Jobs híres garbóinak japán tervezője

2022. augusztus 9. – 14:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

84 éves korában elhunyt Mijake Isszei japán divattervező – írja a BBC. A hírt a tervező cége jelentette be kedden, bár pénteken halt meg, májrákban. Isszei híres volt többek között a soha nem gyűrődő, pliszírozott alkotásairól, valamint ő tervezte Steve Jobs fekete garbóit is. Hosszú munkássága alatt szívesen kísérletezett modern anyagokkal és tradicionális technikákkal.

Mijake Isszei egy új anyagát mutatja be 2015-ben, Tokióban – Fotó: Masahiro Sugimoto / Yomiuri / AFP
Mijake Isszei egy új anyagát mutatja be 2015-ben, Tokióban – Fotó: Masahiro Sugimoto / Yomiuri / AFP

Hirosimában született 1938-ban, így hétéves volt, mikor az amerikaiak ledobták az atombombát, ami elpusztította a várost. Édesanyja három évvel később, sugármérgezésben halt meg.

„Mikor lehunyom a szemem, még mindig olyan dolgokat látok magam előtt, amiket senkinek sem lenne szabad megtapasztalnia: egy fényes, vörös villanás, a hamar kialakuló fekete felhő, minden irányba rohanó, menekülni próbáló emberek – mindre emlékszem”

írta 2009-ben a New York Timesban. A cikkben megjegyezte, hogy – sikertelenül ugyan, de – megpróbálta maga mögött hagyni ezeket az emlékeket, és inkább olyan dolgokra gondol, amiket alkotni lehet, nem elpusztítani.

Több díjat is nyert az évek során, például a Kiotó-díjat és a japán kultúra szolgálatát jutalmazó érdemrendet.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!