600 milliót vettek el az Operaháztól, az Eiffel Műhelyházba tervezett összes felnőtt előadás elmarad

2022. augusztus 8. – 18:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fenntartó minisztérium 600 millió forintos elvonásról értesítette a Magyar Állami Operaházat – írja az Operaház Facebook-oldala. A kormány az ukrajnai háborús helyzettel összefüggő, átfogó gazdasági intézkedésekkel indokolta az elvonást.

A korábbi és a várható további megtakarítási intézkedések nyomán az Operaház a 2022-es évre összességében bő 1 milliárd, a 2023-as évre egyelőre 500 millió forint nagyságrendű elvonással számol.

Így az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termébe meghirdetett felnőtt előadások elmaradnak. Azt írják, hogy visszatérítik az elmaradt előadásokra megvásárolt jegyek és bérletek árát, illetve azt is közzétették, hogyan módosul az Operaház 2022/2023-as évada:

  • Elmaradó premier előadások: Orpheusz és Eurüdiké, Az ötödik pecsét, Artaban és a Tankréd & Klorinda. A színház azt írja, hogy a premiereket három éven belül, későbbi évadokban fogja pótolni.
  • Szintén törlik a 2023-ra tervezett Primavera Fesztivált, a TáncTrend és Pas De Quatre előadásokat is.
  • A Sztárest zongorával című sorozatból elmarad Olga Peretyatko 2022. október 1-jére és Ferruccio Furlanetto 2023. július 9-ére meghirdetett operaházi estje.
  • A János vitéz-premier két operaházi előadása előbemutató formájában valósul meg, illetve 2022. október 1-jére meghirdetett Mahler VIII. szimfónia az Eiffel Műhelyházból az Operaházba kerül át.

Ugyanakkor a törlés nem érinti a gyermekprogramok közül a KisHattyúk tava és a János vitézke című előadásokat, valamint a Makrancos királylány és a KisCsipke című produkciók bemutatóját sem, amelyek mindegyike a Bánffy Miklós teremben lesz. Ugyancsak megtartják a (K)Eiffel Jancsi tematikus épülettúra, valamint a Lázár Ervin Program Dido & Aeneas és A csengő című előadásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!