A fesztiválon reggel egy szelfi velem nem biztos, hogy jó ómen

2022. július 2. – 09:32

A fesztiválon reggel egy szelfi velem nem biztos, hogy jó ómen
Dr.Szeles Géza több mint harminc éve dolgozik fesztiválokon orvosként. Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ideális napot egy fesztiválon sokféleképpen el lehet képzelni: iszogatás a barátokkal a naplementében, megmártózás a Balatonban vagy bulizás hajnalig a legjobb számokra. Van viszont valami, ami nem sok ember kívánságlistáján szerepel: a fesztivál egészségügyi sátrában ébredni. Persze a legtöbb esetben kisebb sérülések, például bokaficam miatt kerülnek ide be a fiatalok. Az a rosszabb eset, ha a mentőnek kell összeszedni valakit, például mert ájultan fekszik a földön. A Soundon mindkettő előfordul, amikor mi csatlakoztunk az önkéntes járőrökhöz, a legtöbb embert a detoxikálóba kellett bevinni. Egy fesztiválon dolgozó orvos még így is kevésbé tartja veszélyesnek a Soundot, mint a budapesti éjszakai életet.

Őszintén bevallom, hogy fesztiválos pályafutásom alatt egyszer jártam egészségügyi sátorban, akkor is csak gyógyszerért mentem az erős fejfájásom miatt. Így nem volt sok információm arról, hogyan is működik az ilyen helyeken az egészségügyi rendszer. A témáról valószínűleg a legtöbbet Szeles Géza tudja, aki 1989 óta jár le csapatával ilyen rendezvényekre az egészségügyi ellátást biztosítani. Az egyébként igazságügyi orvosszakértőként dolgozó Szeles Géza a kezdetekkor összeszedett húsz fiatalt a Keleti-pályaudvaron és a Széna-téren, akiket kiképzett elsősegélynyújtásra. 1989 óta egyedül a koronavírus első évében nem volt lent orvosként fesztiválon, hiszen abban az évben nem is tartottak ilyen rendezvényt, de átlagban évente négy-öt fesztiválon dolgozik.

Azóta csapata lett, akikkel már jó ideje komplett rendszert működtetnek: fesztiváltól függően elvégzik a mentést, ambulanciát és járőrszolgálatot üzemeltetnek. Ez utóbbi azt jelenti, hogy területekre osztják fel a fesztivált, ahol 0-24 járőröznek, keresve, hogy hol kell segítség. Mi hozzájuk csatlakoztunk be, ennek tapasztalatairól még később lesz szó.

Csapatával nagyon sok fesztiválon megfordulnak, minden évben ők vannak a Szigeten, Volton és Balaton Soundon is. A leginkább sürgősségi ellátáshoz hasonlítható egészségügyi központokban mindenki teljesen önkéntesen dolgozik. A Covid előtt összesen négyszázan voltak, ez a szám mostanra a vírus miatt lecsökkent. Azt mondta, hogy nehezebb volt idén önkénteseket találni.

„Ha valaki két évig dolgozott egy Covid-osztályon, nem biztos, hogy a családja most azt szeretné, ha a szabadsága ideje alatt is dolgozna”.

Volton nem volt drogos eset, Soundon más a helyzet

Szerinte ebben a munkában nincs olyan, amit az itt dolgozók ne látnának. Végtag sérültből van a legtöbb mindenhol, de mindig az adott fesztivál körülményeitől függ a sérülések típusa. Sőt, az sem mindegy, milyen öltözetben vagyunk a fesztiválon. Például elmondta, hogy a flip-flop papucs vagy az elegáns szandál nem elég biztonságos, a sportcipővel sok balesetet meg lehetne előzni.

Ha elképzeljük, hogy milyen emberek kerülhetnek egy fesztiválon az egészségügyi sátorba, valószínűleg a legtöbben egyből az alkohol vagy a drog miatt kábult fiatalokra gondolunk. Ezzel szemben az orvos azt mondta, hogy a Volton például nem volt olyan mértékű kábítószer-fogyasztás, ami orvosi beavatkozást igényelt volna, Soundon más a helyzet.

„A kábítószer prevenció most már nem arról szól, hogy ne próbáld ki, hanem arról, hogy ha kipróbálod, azt biztonságosan tedd.”

Hozzátette, hogy ő személyesen még mindig azt tartja követendőnek, ha valaki nem próbálja ki a kábítószert. Szerinte arányaiban több a probléma a budapesti szórakozóhelyeken, mint például a Balaton Soundon. Ennek egyik oka, hogy sokkal nehezebb egy fesztiválra becsempészni a drogot, mint egy szórakozóhelyre. Szerinte egy 16 éves lányt biztonságosabb a Balaton Soundra elengedni, mint a budapesti éjszakába.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Azonban nem csak drogok miatt kerülhet valaki súlyos állapotba egy fesztiválon. Az orvos szerint gyakran elfelejtik az emberek, hogy itt ugyanazok a kórképek is előfordulhatnak, mint otthon. Idén is volt olyan a Soundon, aki eszméletlen volt, de nem tudták az okát.

Az ilyen súlyosabb eseteket kórházba szállítják, ugyanis például röntgen, MR-gép, műtéti lehetőség nincs a fesztiválon. Szeles Géza azt mondta, hogy egy közepes fesztiválon átlagban kettő-tizenöt embert kell kórházba szállítani egy nap. Ez a napi összes eset egy-tíz százaléka szokott lenni. A Soundon egy nap hatvan-száz embert látnak el, ezek közül lehet csak egy-két embert, de van, hogy tizenötöt kell mentővel elvinni.

A rendőrségnek is többször kell beavatkoznia

A mentőszolgálat segítségén kívül a rendőrséget, biztonsági szolgálatot is igénybe kell vennie a fesztiválon dolgozó egészségügyi személyzetnek. Ez például olyankor szokott előfordulni, ha találnak valakit, aki a földön fekszik, és muszáj bevinniük, de ő vagy a barátai ezt nem akarják.

„30 évem alatt már négyszer volt olyan, hogy keresztülment valakin az autó.”

Ezért senkit nem hagynak a földön, még akkor sem, ha a barátoknak nem mindig tetszik, hogy elviszik a társukat. Viszont ha az illető veszélyeztetett állapotban van, nem dönthet saját maga erről. Leginkább akkor nem akar valaki ellátást, ha fél attól, hogy például a szülei tudomást szereznek a kábítószerfogyasztásáról. Az orvos azt mondta: korábban volt olyan, aki amfetamint vett be és 40 fok felett volt a hőmérséklete, jegek közé kellett fektetni, hogy lejjebb vigyék a lázát. Ilyen esetben nyilvánvalóan nem engedhetik el a pácienst, mert ha nem kap ellátást, meghalhat. A betegnek ugyan önrendelkezési joga van, de ennek vannak határai.

Általánosságban háromféleképpen kerülhet be valaki az egészségügyi sátorba: behozzák vagy megtalálják a járőrök, mentőszolgálat, de az is lehet, hogy bemegy a saját lábán. A legutóbbi a leggyakoribb.

Nálam fesztiválhelyszínen még nem halt meg senki

Kíváncsiak voltunk arra, hogy találkozott-e olyan esettel, akin már nem tudtak segíteni. Az orvos lekopogta az asztalt és azt mondta: nálam fesztiválhelyszínen még nem halt meg senki. Viszont volt három eset, ami szomorúan végződött, de egyik sem a fesztivál területén belül történt.

Egyik évben a Sziget Fesztiválon volt egy körhintabaleset, ahol sok volt a sérült. Volt köztük egy fiatal fiú, akinek nyaki gerincsérülése volt, rögzítették, még élt, amikor elszállították a helyszínről. Később az orvos elmondása szerint valaki levette róla ezt a rögzítőt, és a fiú meghalt.

Aztán egyik évben többen megpróbálták átúszni a Kis-Duna ágát, de a fiatalokat visszafordították útközben. Volt egy fiú, aki bakancsban, hátizsákban úszott, és elmerült a vízben. Miután kihúzták, sikerült újraéleszteni, de agyhalott lett.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A harmadik esetnél egy német gyakornok fiú és a magyar barátja egy lezárt területen sátrazott. Miközben a magyar fiú elment valahova, társa sátrára esett egy faág és szörnyethalt.

Rákérdeztünk egy korábbi esetre is. Még 2016-ban járta be a sajtót, hogy egy fiatal lány meghalt a Soundon, mert a bevett drog miatt túl sok vizet ivott és agyi ödémája lett. Az orvos azt mondta, hogy ő nem járt az egészségügyi sátorban. Szerinte ebből az a tanulság, hogy inkább mindenki kérjen segítséget tőlük.

Este tíz után már öten feküdtek a detoxikálóban

Azért, hogy a gyakorlatban is megnézzük amiről az orvos beszélt, pénteken este kilenckor csatlakoztunk az egészségügyi csapat járőreihez, akik mind nagyon lelkesek voltak. Olyannyira, hogy volt, akinek már lejárt a munkaideje, de még szeretett volna dolgozni. Az elején békésnek tűnt minden, a leggyakoribb kérdés a „Hol van a mosdó?” volt, és olyan földön fekvő emberekhez mentünk oda, akikről kiderült, hogy jól vannak, csak alszanak.

Ez idő alatt tudtam beszélgetni az önkéntesekkel, így derült ki, hogy egyikőjük volt az, aki riasztotta a mentőegységeket csütörtökön, mikor egy fiú leesett az óriáskerékről.

„Odaszaladt hozzám egy lány, hogy valaki leesett az óriáskerékről”.

Miután odaért a fiúhoz, próbált vele kommunikálni, hogy az ne veszítse el az eszméletét, de a fiú a fájdalomtól nem tudott megszólalni, csak pislogással üzent.

Ezután nem is tudtunk tovább beszélgetni az önkéntessel, mert találtunk egy külföldi fiút, aki a földön feküdt, látszott rajta, hogy nincs jól, nagyon izzadt volt az arca. Próbálták felállítani az önkéntesek, és elmondták neki, hogy be kell kísérniük az egészségügyi sátorba. Valószínűleg alkoholtól vagy drogtól kerülhetett ilyen állapotba, mert őt is a detoxikálóba vitték. Nagyon nehezen akart bemenni, többször is ellenkezett, pont úgy, ahogy korábban az orvos mesélte.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Aztán este tíz után beindultak az események, ekkor már öten feküdtek a detoxikálóban. Éppen hoztak be egy lányt, aki még tudott járni, de két oldalról tartani kellett, a feje csak lógott. A fiú, aki vele volt, azt mondta, hogy tíz percre eltűnt a lány, és ilyen állapotban találta meg, valószínűleg bedrogozhatták. Nem sokkal később egy másik lányt hoztak be ölben, ő sem volt igazán magánál.

Persze ezek mellett valóban sok volt a bokasérülés, szemsérülés, kevésbé súlyos eset. Az egészségügyi személyzet pedig végig ugyanolyan higgadtan és természetesen kezelt mindenkit.

Másnap reggel egy 10/9-es csaj összeokádva áll előttem

Kíváncsiak voltunk, hogy másnap – főleg mondjuk a detoxikáló után – hogyan szoktak viselkedni az éjszakát ott töltő fiatalok. Az orvos azt mondta, hogy általában mindenki kedves szokott lenni, megköszönik az ellátást, de sokan szégyellik is magukat. Viccesen megjegyezte, hogy vele reggel egy szelfi nem biztos, hogy jó ómen.

„10/9-es a csaj, reggel felébred, áll velem szembe és azt látja, be van húgyozva, szarva, összeokádva a ruhája. Hát, nem szoktak nagyon örömködni”.

Ha valamit üzenne még a fennmaradó időre a Soundon bulizóknak, az lenne, hogy ebben a melegben a három liter folyadék nem ér semmit. Minimum másfél-két liter vizet igyon meg mindenki a többi bevitt folyadék mellé. Elmondta, hogy ez azért fontos most, mert a saját szervezet normálisan is nehezen viseli ezt a hőséget, nemhogy egy buli közepén. Szerinte mindenki tartsa be a saját határait, bár tudja, hogy mivel kimaradt két év fesztiválozás, ez most nehezebb kérés.

„Mindenkinek azt javaslom, mielőtt elindulna szórakozni, üljön le egy öt percre és gondolja át a következő pár órát, mert nagyon csúnya vége lehet. És az a jobbik eset, ha reggel nálunk ébred, az a rosszabb ha tíz nap múlva egy tubussal a szájában az intenzív osztályon”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!