Meghalt a nagy szemű gyerekeket festő Margaret Keane, akiről Tim Burton forgatott életrajzi filmet

2022. június 29. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

94 éves korában, szívelégtelenség következtében meghalt Margaret Keane amerikai festőművész, írja a New York Times. Keane leginkább nagy, sötét szemű gyerekeket ábrázoló képeiről lett világszerte ismert.

Peggy Doris Hawkins néven született, gyermekkorában egy műtét maradandó dobhártyakárosodást és halláscsökkenést eredményezett, ezért is figyelte fokozottan a szemeket. Tízévesen kezdett el rajzolni, nagy szemű és hajlékony szárnyú angyalokat festett. Alanyai között felnőttek és állatok is előfordultak, de a legtöbb gyerek volt, akiknek közös jellemzője a sötét szem volt.

Műveit kezdetben második férjének, Walter Keane-nek tulajdonították, akivel az 1950-es években házasodtak össze. Walter közepes tehetségű festő volt, aki ingatlanértékesítésből és hamisított képek eladásából élt. Felesége képeit a sajátjaként kezdte árulni, amivel egyre nagyobb anyagi és szakmai elismerésre tett szert. Galériát nyitott, híres emberekkel találkozott, televíziós műsorokban szerepelt, miközben a felesége, akit közepesen tehetséges alkotónak nevezett, otthon festette a képeket.

Margaret és Walter Keane közösen festenek otthonukban, háttérben néhány jellegzetes, nagy szemű gyermeket ábrázoló festmény – Fotó: Bettmann / Getty Images
Margaret és Walter Keane közösen festenek otthonukban, háttérben néhány jellegzetes, nagy szemű gyermeket ábrázoló festmény – Fotó: Bettmann / Getty Images

A házaspár 1965-ben elvált, egy titkos üzleti megállapodás értelmében azonban Walter Keane továbbra is a saját neve alatt reklámozta és adta el festményeket, Margaret pedig részesedést kapott a nyereségből. Margaret először 1970-ben jelentette ki nyilvánosan, hogy a képek valójában az ő munkái. Végül 1986-ban indított pert volt férje ellen. A honolului bíróság arra kötelezte őket, hogy a tárgyalóteremben párhuzamosan fessenek meg egy jellegzetes nagy szemű portrét. Erre azonban Walter vállsérülésre hivatkozva nem vállalkozott, Margaret viszont kevesebb mint egy óra alatt megfestette a képet, amiről aztán szakértők megállapították, hogy megegyezik a korábbi, volt férjének tulajdonított képekkel. Ezzel bebizonyosodott Margaret szerzőisége, Walter azonban 2000-ben bekövetkezett halálig ragaszkodott ahhoz, hogy ő festette a képeket.

Történetéről Tim Burton forgatott életrajzi filmet 2014-ben, Nagy szemek (Big Eyes) címen, amelyben Amy Adams játszotta Margaret Keane-t, Christoph Waltz pedig a férjét, Walter Keane-t.

Margaret Keane és az őt alakító Amy Adams – Fotó: The Weinstein Company / AFP
Margaret Keane és az őt alakító Amy Adams – Fotó: The Weinstein Company / AFP

Az 1960-as évektől Keane az egyik legnépszerűbb és kereskedelmileg legsikeresebb művész lett a világon. Műveit nemcsak vásznakon, de sokszorosított nyomatokon, bögréken, képeslapokon, pólókon, ajándéktárgyakon is árusították.

Margaret Keane 1992-ben tért vissza Kaliforniába, megalapította saját galériáját San Franciscóban, otthont vásárolt a várostól északra, és több mint 25 évig folytatta a festést és munkáinak értékesítését. Haláláig első házasságából született lányával élt Napa környékén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!