Könyvhét utáni elszámolás: 48 eladott példány, 205 forintos honorárium

2022. június 23. – 09:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Garaczi Lászlót arról értesítette kiadója a könyvhét utáni elszámolásban, hogy 48 eladott példánya után mindössze 205 forintot kap – erről a szerző a Facebook-oldalán számolt be, amit az Infostart vett észre.

Kiderült, hogy a könyvhéten a 3000 forintos teljes áron 44 példány kelt el, plusz a kiadó munkatársainak a kedvezményes 1500 forintos áron négy darab könyv. Egy példány nyomdaköltsége 1180 forint. Így jön ki a 81 360 forintnyi befolyt összeg. Ennek a szerzőkre eső 50 százaléka 40 680 forint, amiből Garaczinak ennyi jár:

„Ebből az Ön honoráriuma: 205 Ft.”

– írták a szerzőnek emailben.

A könyvnek több írója is van, az író posztja azonban jól mutatja, hogy a kortárs szerzőknek nincs egyszerű dolguk pénzügyi szempontból.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom