Telex a Katlanban: egy teljes napra leköltözünk az idén 15 éves Ördögkatlan fesztiválra

2022. június 1. – 15:42

frissítve

Telex a Katlanban: egy teljes napra leköltözünk az idén 15 éves Ördögkatlan fesztiválra

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 2-6. között már 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan összművészeti fesztivált. A Nagyharsányban, Beremenden, Villánykövesden, a Vylyanon és Mokoséknál lévő helyszíneken a koncertek, könyvbemutatók, workshopok, színházi előadások mellett gyerekprogramok, kirándulások, gyárlátogatás, táncház, kézműves foglalkozások, kiállítások várják majd a fesztiválozókat. És most először a Telex szerkesztősége is kiköltözik egy napra.

Az idén 15 éves Ördögkatlan sok száz programja között, augusztus 5-én pénteken a beremendi Kovácsműhelyben egész nap a fesztiválra levonuló Telex szerkesztősége tölti meg eseményekkel a helyszínt.

Tóth „Terror” Gergely, a Telex küzdősportügyi szakújságírója önvédelmi workshopot tart, ahol egyebek mellett kiderül az is, milyen tanulságai vannak Varju László MTVA-kidobók elleni tusakodásának, mit kell tenni, ha Jakab Péter testőre fojtófogással próbál minket legyűrni, és mit tehetett volna Orbán Viktor Jean-Claude Juncker bizottsági elnök viktátorozós pofonja ellen.

Észkombájn rovatunk kocsmakvízzel készül, a Transtelex.ro, a Telex.hu testvérlapja pedig egy erdélyi nevezetességekről és tájszólásokról szóló kvízzel, amellyel mindenki letesztelheti, hol helyezkedik el az Abszolút kezdő – Csaba királyfi skálán.

Hogyan tudjuk eldönteni, hogy egy hírből mi igaz? Hogy dolgozik ezen egy újságíró, és hogyan védekezhet az újságolvasó? Erről tart gyakorlati példákkal, hasznos infókkal és tippekkel-trükkökkel teli foglalkozást Hanula Zsolt szerkesztő.

Sajó Dávid kollégánk a Beck-család három tagjával, Beck Zolival és Beck Zazával (30Y) és Andl-Beck Borókával tart élő podcastműsort, aki Boebeck néven kezdett zenei karrierbe. Tárcarovatunk szerkesztője, Haász János pedig a rovat két szerzőjével, a Margó- és Petri György-díjas Harag Anitával és a József Attila-díjas Háy Jánossal beszélget majd.

Napközben és este koncertek lesznek (Boebeck, Platon Karataev), a nap végén pedig Pándi Balázs, a nemzetközi free jazz és noise zene meghatározó dobosa, egyben a Telex újságírója és céges karácsonyainak rezidens DJ-je táncoltat majd. Mindeközben lesz színházi előadás és filmvetítések, a fesztiválozók találkozhatnak a helyszínen is rajzoló Grafitemberrel, a Napirajz karikaturistájával, valamint lesz nasskóstoló Ács Borival, a Telex gasztrofelelősével.

Leköltözik a Telex webshop csapata is, limitált szériás, egyedi készítésű, menő termékek kaphatók majd a készlet erejéig. A fesztivál kezdetéig pedig cikksorozat is lesz a Telexen, ahol ismert, a Katlanhoz kötődő művészek visszaemlékezéseit olvashatják majd. Többek között Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián, Kemény Zsófi, Parti-Nagy Lajos mesél majd az elmúlt 15 év katlanos emlékeiről.

Az Ördögkatlan idei díszvendége egyébként Kollár-Klemencz László, aki beszél majd új könyvéről (Öreg banda), zenél Kamarazenekarával, Viszockijra is emlékezik Zabolátlan lovaim című estjével, és vele együtt idézik majd meg a magyar underground zabolátlan zsenijét, Baksa Soós Jánost is.

A fesztiválon egy különleges Fortepan-kiállítás is látható lesz, a képeket a fesztivál résztvevői adják össze a családi gyűjteményből, a kiállítás így a Katlan öt napja alatt születik és folyamatosan gazdagodik. A képeket Tamási Miklós, a Fortepan alapítója válogatja-szkenneli, a téma pedig az „ifjúsági probléma” a hatvanas-hetvenes években.

A közönség találkozhat Grecsó Krisztiánnal, Erdős Virággal, Nyáry Krisztiánnal, Parti Nagy Lajossal, Szabó T. Annával, Vámos Miklóssal, Závada Pállal az irodalom katlanos fellegvárában, a Vylyan Teraszon. Lesznek múzeumos programok, sziklavetítések a Szoborparkban, beszélgetések és előadások. Visz le darabokat a Budapesti Bábszínház és a k2 Színház, lesz Törőcsik Mari emlékest (ő Cseh Tamás mellett az fesztivál örökös védnöke is), a Magyar Zene Háza pedig interaktív, improvizatív produkciók, workshopokkal készül.

Érkezik cirkusz Spanyolországból, utcaszínház Mexikóból. Lesznek operabeavatók, Ördögkatlannak írt kortárs zenemű, és a háború szörnyűségeit megidéző koncert is; nem beszélve Both Miklós Ukrán Udvaráról, és zenei koncertekről Carson Comától a Hiperkarmáig, a 30Y-tól a Kiscsillagig.

A helyszínek között katlanbusz jár majd, a heti bérletek elővételben 20 ezerért kaphatóak, napijegy elővételben 5900-ért, a részletes programért pedig érdemes ellátogatni a fesztivál honlapjára. A Telexnap fb-eseményét itt találja.

A cikk a Telex és az Ördögkatlan közötti tartalmi együttműködés részeként született.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!